Volledig scherm
Rob van Berkom (l) en Mike Verjans bij een cobot op de assemblage-afdeling van Deonet. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Met cobots de maakindustrie in Eindhoven behouden

EINDHOVEN - Deonet maakt relatiegeschenken in Eindhoven. Om de concurrentie voor te blijven, worden sinds kort cobots gebruikt.

Ze zijn bekend: pennen, usb-sticks, sleutelhangers en powerbanks bedrukt met het logo van een bedrijf. Relatiegeschenken die in groten getale worden weggegeven en dus zo goedkoop mogelijk gemaakt moeten worden. Doorgaans gebeurt dat in lagelonenlanden. Maar Deonet doet dat tegen alle verwachtingen in gewoon in Eindhoven. En met succes. Inmiddels werken er een kleine honderd mensen en heeft het bedrijf vestigingen in Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje. Sinds kort is het team in Eindhoven versterkt met drie cobots (coöperatieve robots) die tussen het personeel onverstoorbaar hun werk doen.

Terug naar Nederland

Rob van Berkom, eigenaar/directeur van Deonet, startte dertig jaar terug met zijn vrouw Ingrid met de distributie van computer-geheugens. "Die werden in China en Korea gekocht en hier getest", vertelt Van Berkom. "Maar al snel kwamen er usb-sticks op de markt en werd ik gevraagd om die te verkopen. Dat deed ik eerst vanuit Nuenen, maar al snel zijn we verhuisd naar Eindhoven." Toen Van Berkom in de promotiebranche stapte, liet hij oorspronkelijk alles maken en bedrukken in China. Maar om sneller en flexibeler te kunnen reageren op de vraag bracht hij de productie terug naar Nederland. "We waren de eerste die de productie van usb-sticks terughaalde", zegt Van Berkom. "Niemand dacht dat het zou lukken, in verband met de kosten. Dat valt echter mee. We zijn niet de goedkoopste, maar wel de snelste en flexibelste. En daar was het ons ook om begonnen."

Automatisering

Het bedrijf bedrukt en assembleert de producten in eigen huis. "Om snel te kunnen leveren, hebben we alle onderdelen op voorraad. Onderdelen als behuizingen worden in China ingekocht en hier opgeslagen. We hebben maar een beperkt assortiment, je kunt niet alles doen", benadrukt Van Berkom. "We proberen slim te produceren. Dat is nodig, want onze concurrenten komen uit China. En daar is personeel veel goedkoper dan hier." Met automatisering en robotisering bindt Deonet de strijd aan met de lage Aziatische lonen. Bij ABB kocht het bedrijf al drie Yumi's waarmee mensen veilig kunnen samenwerken. "Het zijn twee gekoppelde armen met camera's in de handen", legt Deonets hoofd technologie Mike Verjans uit. "De cobots zijn flexibel en niet zo duur als een normale robot die je moet afschermen met een kooiconstructie en lichtschermen."

De Yumi's zijn ingezet op de assemblageafdeling waar ze eenvoudige taken uitvoeren. Alledrie hebben ze een buddy die zorgt voor de aan- en afvoer van onderdelen. Het idee is om er geleidelijk meer te plaatsen. Van Berkom verwacht niet dat dat invloed zal hebben op het aantal banen.

Buddy

Hij denkt dat er uiteindelijk zelfs meer mensen zullen werken dan nu, maar meer als buddy dan als assembleur. "Het personeel was in het begin niet zo enthousiast, want de overheersende gedachte was toch dat de robots het werk zouden overnemen. In eerste instantie is dat ook zo. Maar omdat we met de inzet van cobots ook beter kunnen concurreren, zullen ze uiteindelijk meer werk en meer banen opleveren", is de overtuiging van Van Berkom. "De Yumi's gaan in de toekomst zeker een grotere rol spelen, maar een belangrijk deel van het werk zal toch bij de assemblagemensen blijven liggen. Zoals het inpakken. Daar zijn zo veel verschillende eisen dat het met de Yumi's niet goed te doen is."