Met de bus? Kijk hier of hij rijdt

KaartHet openbaar vervoer ligt donderdag op veel plekken plat. Houd er rekening mee dat er weinig tot geen streekbussen rijden. Op deze kaart kun je nagaan of jouw vervoerder nog wel rijdt. 

De aanleiding voor de grote staking is een cao-conflict tussen chauffeurs en werkgevers. Chauffeurs zijn boos over de werkdruk, het gebrek aan scholing en plaspauzes en zij eisen een hoger loon. Het gaat om personeel van de streekvervoerders: Arriva, Connexxion, Qbuzz, Keolis en EBS. 

Voor zover bekend vallen overal in het land busritten van deze vervoerders uit, behalve die van Arriva in de Achterhoek. Buschauffeurs van de Rotterdamse vervoerders RET, de Haagse HTM en de Amsterdamse GVB doen overigens niet mee aan de staking. Naar verwachting rijden de buurtbussen die worden bestuurd door vrijwilligers ook gewoon volgens schema.

Dat sommige vervoerders wél rijden, komt doordat het openbaar vervoer in Nederland is geregeld in verschillende cao's. De staking morgen gaat over de cao OV en heeft alleen invloed op de dienstregelingen van die bedrijven die onder die cao vallen. 

Treinen

Het regionale treinverkeer zal waarschijnlijk aanzienlijk minder hinder ondervinden van de staking dan het busverkeer. De vervoerders gaan er zelf van uit dat de meeste treinen rijden. Arriva waarschuwt wel dat reizigers in Limburg er rekening mee moeten houden dat het treinverkeer aldaar ontregeld zal zijn. 

Reizigers die met de NS gaan, hoeven niet ongerust te zijn. De NS-treinen rijden gewoon. De vervoerder houdt wel rekening met extra reizigers door de staking, maar verwacht dat het meevalt met de drukte vanwege de kerstvakantie.

De informatie op de kaart is onder voorbehoud. De kaart zal gedurende de dag geüpdate worden. Geeft  deze niet goed weer? Klik dan hier.

Volledig scherm
Ook de buschauffeurs van vervoerder Connexxion staken. © ANP