Olaf Adan bij zijn demonstratiemodel van een warmtebatterij waar een gezin twee weken mee vooruit kan.
Volledig scherm
PREMIUM
Olaf Adan bij zijn demonstratiemodel van een warmtebatterij waar een gezin twee weken mee vooruit kan. © Jean Pierre Reijnen

Met Eindhovense warmtebatterij kan gezin twee weken douchen en verwarmen

EINDHOVEN - Wat als de zon niet schijnt en de wind niet waait? Het is een vraag die dinsdag tijdens de TNO conferentie Tech4Climate in Eindhoven over de overgang naar groene energie volop naar voren zal komen. Hoogleraar Olaf Adan van de TU/e geeft tijdens het symposium een antwoord met een uitvinding van zijn universitaire groep samen met TNO.

In het Darcy laboratorium van de universiteit gaat Adan fier bij een demonstratiemodel staan. „Zie hier, een warmtebatterij. Niet groter dan een forse koelkast kan hij warmte opslaan waarmee een gezin twee weken vooruit kan. Het hele jaar kunnen er periodes overbrugd worden waarin er te weinig groene energie wordt opgewekt.”

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Kamervragen over ‘asperge-vluchten’ Eindhoven Airport: ‘Lijkt alsof oogje wordt dichtgeknepen’

  Kamervra­gen over ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven Airport: ‘Lijkt alsof oogje wordt dichtgekne­pen’

  EINDHOVEN - De minister moet vluchten op Eindhoven Airport stilleggen als die niet voldoen aan de corona-voorschriften. Dat vindt de SP die dinsdag Kamervragen indiende naar aanleiding van berichtgeving over vluchten met seizoensarbeiders die sinds vorige week arriveren op de luchthaven. De honderden arbeidsmigranten uit Oost-Europa gaan met name in Duitsland werken als aspergesteker of aardbeienplukker. Met busjes worden ze vervolgens over de grens gebracht.