Met operatie-instrument van TU/e kan ook minder ervaren chirurg werken
EINDHOVEN - Diepbreinstimulatie is een middel dat artsen inzetten om Parkinson-patiënten van het trillen of ongecontroleerd bewegen van ledematen af te helpen. Maar omdat de operatie alleen door ervaren chirurgen kan worden gedaan is de wachtlijst lang.
Marc Janssens, die 25 juni promoveert aan de TU Eindhoven, ontwikkelde instrumenten, waarmee hersenchirurgen met minder ervaring de elektrode hiervoor nauwkeurig op de juiste plek in de hersenen kunnen plaatsen.
Bij deze operatie plaatst de chirurg elektrodes diep in het brein, via kleine openingen boven in de schedel. De elektrodes zijn aangesloten op een ‘pacemaker’ die pulsen afgeeft, waardoor het ongecontroleerd bewegen en trillen van ledematen vrijwel helemaal onderdrukt kan worden. In Nederland kan de wachttijd op een dergelijke operatie echter oplopen tot twee jaar, en ook in andere landen bestaat dit probleem.
Huidige plaatsingstechniek
De huidige plaatsingstechniek is sinds de uitvinding diepbreinstimulatie twintig jaar geleden niet meer veranderd. Marc Janssens ontwikkelde een nieuwe techniek die veel nauwkeuriger is. De sleutelrol daarin speelt een door hem ontwikkelde schijf die met drie chirurgische schroeven op het achterhoofd wordt gezet. Dat is volgens Janssens minder onaangenaam en minder pijnlijk dan de huidige methode. De schijf bevat een referentiedriehoek die op een scan goed zichtbaar is.
Na het maken van een scan gaat de patiënt naar het nieuwe instrument dat Janssens ontwierp en bouwde voor de plaatsing van de elektrodes. Daarmee is een veel hogere precisie mogelijk dan met de klassieke plaatsingsboog. In combinatie met het vaste referentiepunt krijgt de procedure naar verwachting een nauwkeurigheid van een millimeter of minder.
Met de nieuwe, hoge nauwkeurigheid is de feedback van de patiënt niet meer nodig, waardoor die de operatie rustig onder narcose kan ondergaan.
Bijzonder aan de instrumenten van Janssens is dat er geen elektronica bij komt kijken; ze zijn volledig handbediend. Het bedrijf Eindhoven Medical Robotics is van plan om het instrument verder te ontwikkelen en op de markt te gaan brengen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Chaos op Schiphol: poging tot bestorming veiligheidscontrole
Boze reizigers hebben zondagavond op Schiphol geprobeerd de veiligheidscontrole te bestormen. Dat gebeurde nadat beveiligers een groot aantal wachtrijen afsloten omdat hun dienst er op zat, terwijl er nog lange wachtrijen stonden. Ook gisteren kampt de luchthaven nog met grote personeelstekorten bij de controles. -
Aantal passagiers luchthavens ver onder niveau van voor corona
De luchtvaart ondervond in het eerste kwartaal nog veel hinder van de coronapandemie. In totaal vlogen ruim 10 miljoen passagiers via de vijf grootste luchthavens van Nederland, waarvan Schiphol met afstand de belangrijkste is. Dat is bijna 60 procent van het aantal passagiers in dezelfde periode in 2019, het laatste jaar voordat het coronavirus zich wereldwijd verspreidde.
-
PREMIUM
VDL sleept grote bussenorder Amsterdam binnen: 84 nieuwe generatie e-bussen plus optie voor nog eens 130
EINDHOVEN - VDL heeft een grote order gescoord voor zijn nieuwe generatie elektrische stadsbussen. Voor het openbaar vervoer in Amsterdam gaat het 84 bussen leveren. Mogelijk volgen er later nog eens 130. -
PREMIUM
‘Winkel van Sinkel’ groeit en groeit; handelshuis Edco neemt Astense collega over
EINDHOVEN - Eerder dit jaar trokken ze al de beurs voor het aantrekken van nieuw talent bij PSV. Maar nu investeert het Eindhovense Edco in de groei van het eigen handelshuis. Met de overname van de collega's van SHI in Asten groeit Edco gestaag door. -
PREMIUMmet video
Dit is de nieuwe hoofdredacteur van het ED: Joris Roes was als schelm al verzot op nieuws en wordt nu de baas
Wie is de nieuwe hoofdredacteur van het Eindhovens Dagblad en waarom is Joris Roes (50) zo trots om de krant en site te mogen leiden? ,,Of verhalen ertoe doen, dat bepaalt de lezer zelf steeds meer.”