Volledig scherm
Grafische voorstelling van zes trucks met verschillende merken die automatisch platoonen, ofwel als een trein achter elkaar rijden. © TNO

Met trucks van verschillende merken 'treintje rijden'

EINDHOVEN - Meerdere vrachtwagencombinaties die automatisch als een trein achter elkaar rijden. Het bespaart diesel, het milieu en inspanning van chauffeurs. Proeven met dit zogeheten platooning zijn al volop gedaan door DAF en andere truckmerken. TNO, die daarbij een leverancier en verzamelaar van kennis is, heeft nu het project Ensemble opgezet. Hierin wil de Nederlandse wetenschappelijke instelling zorgen dat trucks van verschillende merken probleemloos kunnen platoonen. 

TNO heeft Ensemble opgezet samen met de zes Europese truckmerken DAF, Daimler, Ivecoa, MAN, Scania en Volvo. Ook leveranciers van kennis en onderdelen, zoals NXP in Eindhoven, zijn bij het project betrokken, evenals een aantal organisaties uit heel Europa. Het belangrijkste doel is te komen tot een systeem voor alle merken dat zorgt voor het veilig automatisch achter elkaar rijden. Ook wil het project in kaart brengen wat de gevolgen zijn voor de uitrusting langs de wegen en de veiligheid en doorstroming van het verkeer.

Met het beoogde systeem moet één truck samen kunnen rijden met een andere, van welk merk dan ook en vervolgens worden uitgebreid. Doordat de trucks op korte afstand van elkaar rijden is er een grote brandstofbesparing. Mocht er bij op- en afritten ander verkeer tussen willen komen, dan zorgt het systeem dat trucks vanzelf de afstand vergroten en het verkeer doorlaten. De chauffeurs van de volgende trucks kunnen rust nemen, maar moeten nog wel aanwezig zijn en kunnen ingrijpen indien nodig.

Proefdraaien

Ensemble gaat halverwege dit jaar van start en zal drie jaar duren. In het eerste jaar worden de eisen aan het systeem geformuleerd en de al ontwikkelde systemen op elkaar afgestemd. In het tweede jaar wordt het systeem dat zo ontstaat door de diverse fabrikanten in trucks ingebouwd. In het derde jaar wordt er uitgebreid proef gedraaid met platooning met alle deelnemende merken trucks. In 2021 hoopt Ensemble zijn resultaten op meerdere Europese wegen te demonstreren.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement