Volledig scherm
Metaalmedewerkers van FNV, CNV, en VMHP staakten dinsdag 25 september bij AkzoNobel. © Maarten Hartman

Metaalwerkgevers willen bemiddelaar in cao-ruzie

Een bemiddelaar moet het al maanden voortslepende cao-conflict in de metaal en technologiesector vlot trekken. Dat schrijven werkgevers in een vertrouwelijke brief aan de gezamenlijke vakbonden.

Quote

Mediation heeft in andere sectoren ook gewerkt

Ab van der Touw, Onderhandelingsdelegatie FME

De metaalwerkgevers, verenigd in de FME,  deden begin september een eindbod van 2,86 procent loonstijging per jaar aan de bonden. Dat voorstel hebben CNV Vakmensen, FNV Metaal, De Unie en VHP2 resoluut naar de prullenbak verwezen. Zij eisen een jaarlijkse loonsverhoging van minstens 3,5 procent voor de 150.000 werknemers in de metaal en technologie. Ze willen verder betere mogelijkheden om werk en privé te combineren. Ook moet de 'doorgeslagen flexibilisering' stoppen.

Door het conflict is het al maanden hommeles. Sinds de zomer vonden er al vele stakingen plaats bij onder meer Fokker, Heerema en Damen. Afgelopen maand legden duizenden medewerkers het werk neer bij onder meer DAF, VDL Nedcar en IHC.

Nu komt de FME met het voorstel voor een externe bemiddelaar. In een brief, in handen van het AD, erkent  FME-bestuurder Ab van der Touw dat de verhoudingen met de bonden verziekt zijn. ,,Helaas lijken de gebruikelijke formele en informele communicatiekanalen niet meer naar behoren te werken", schrijf Van der Touw. ,,Wij betreuren dit ten zeerste."

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Een staking van metaalarbeiders in Zwolle © GinoPress B.V.

Ultieme poging

Een bemiddelaar van buiten moet het overleg  daarom vlot trekken. ,,Ik wil graag een ultieme poging wagen om onder begeleiding van een bemiddelaar tot een akkoord te komen. Wij zien dat andere sectoren door middel van mediation tot een akkoord zijn gekomen." Hij beklemtoont dat zowel werkgevers als bonden een verantwoordelijkheid hebben om tot een goed cao-akkoord te komen. ,,Helaas zitten we al vier maanden in een impasse."

De FME vraagt de vakbonden uiterlijk vanmiddag om 17:00 te reageren. Onduidelijk is of FNV, CNV, De Unie en VHP2 dat hebben gedaan. Zij willen niet reageren op een vraag daarover. Ook Van der Touw wil desgevraagd niet verder op zijn schrijven ingaan. ,,Dat zou niet netjes zijn naar de bonden toe," zegt hij. ,,Dit is iets tussen de bonden en ons."