Volledig scherm
© Shutterstock

Miljoenenboete Johnson & Johnson om misleiding bij implantaten

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Johnson & Johnson (J&J) moet 344 miljoen dollar (zo’n 312 miljoen euro) aan boetes betalen omdat het concern de risico’s voor het gebruik van bekkenbodemmatjes niet goed heeft gecommuniceerd aan consumenten in Californië. Het is de eerste Amerikaanse staat die de klacht tegen het bedrijf naar de rechter heeft gebracht, nadat duizenden vrouwen J&J hadden aangeklaagd.

Volgens openbaar aanklager Xavier Becerra hebben J&J en zijn dochteronderneming Ethicon jarenlang misleidende marketing bedreven over de bekkenbodemmatjes, zonder de risico’s van de implantaten te vermelden. Een bekkenbodemmatje is een kunststof implantaat, dat permanent wordt vastgezet in het lichaam bij vrouwen die last hebben van een verzakking in de bekkenbodem. 

Het bedrijf heeft consumenten misleid met een schending van wetten die de consumenten moeten beschermen, stelde rechter Eddie Sturgeon van het hof in San Diego.

Het bedrijf heeft laten weten in beroep te gaan. J&J moest vorig jaar 572 miljoen dollar boete betalen voor het aandeel van het farmacieconcern in de opiatencrisis de VS. Ook daartegen is het bedrijf in beroep gegaan.