Volledig scherm
Ondertekenaars bijeen met op de voorgrond burgemeester John Jorritsma van Eindhoven (l) met naast hem minister Kaag. © Brainport

Minister Kaag is getuige van veel steun voor duurzame doelen in de Brainport regio

EINDHOVEN - In totaal zo'n 150 bedrijven en instellingen in de Brainport regio hebben woensdag in het bijzijn van minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zich gecommitteerd aan duurzame ontwikkelingsdoelen. Dat deden ze door allemaal het zogeheten SDG Charter te ondertekenen. Brainport is de eerste regio waarin dit Charter massaal werd ondertekend.

Van PSV tot Brainport Industries Campus en van KMWE tot Ergon. Van hightech bedrijven tot maatschappelijke instellingen, allemaal hebben ze deze grootste globale ontwikkelagenda onderschreven. Dit onder het mom dat door massa het verschil kan worden gemaakt.

Zeventien doelstellingen

SDG staat voor Sustainable Development Goals en is een lijst met zeventien duurzame doelstellingen geformuleerd door de Verenigde Naties, met om te beginnen het streven honger en armoede uit te bannen. Maar daarnaast ook mooie voornemens zoals gender gelijkheid, schoon water en sanitair en ongelijkheid verminderen. De ondertekenaars beloven deze 17 doelen na te streven binnen hun eigen werkomgeving.

John Jorritsma, voorzitter stichting Brainport en burgemeester van Eindhoven: “Een betere wereld betekent dat we in onze eigen regio verantwoordelijkheid moeten nemen voor de uitdagingen die er in de maatschappij zijn. Alle bedrijven, groot en klein, overheden en kennis- en onderwijsinstellingen, maatschappelijke instellingen en verenigingen moeten een bijdrage leveren. Met de ondertekening maken we een start om deze doelen gezamenlijk te gaan realiseren, vanuit de kracht van onze regio.”

Volgende generatie

Nienke Meijer, voorzitter College van Bestuur Fontys Hogescholen en gastvrouw tijdens de bijeenkomst: “Ons gezamenlijk doel is om de regio nóg sterker aan de volgende generatie over te dragen. Als Fontys Hogescholen zetten wij ons voor de volgende generatie in en helpen we talenten van studenten ontplooien. Deze generatie laat zich niet tegenhouden tot landsgrenzen en deze verklaring is een prachtige bron van inspiratie voor deze jonge mensen.”

Het blijft niet alleen bij praten: een groot aantal bedrijven, overheden en andere organisaties in de regio leveren al actief een bijdrage aan het realiseren van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Bijvoorbeeld het bedrijf Signify dat door toepassing van Philips LED-tuinbouwtechnologie en -systemen de productie van tomaten nu het hele jaar rond naar een consistente kwaliteit en smaak brengt. De opbrengst is gestegen met hogere productieniveaus en betere energie-efficiëntie. Daarmee dragen zij bij aan duurzamere productie- en consumptiepatronen.