Minister Kaag waarschuwt in Eindhoven hightech-regio voor brexit

videoEINDHOVEN - De economische groei van de technologische regio Zuidoost-Brabant dreigt averij op te lopen door de brexit. Daarvoor waarschuwde minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag woensdagmorgen tijdens een seminar bij KPMG Meijburg in Eindhoven. Kaag drukte ondernemers op het hart te anticiperen op alle mogelijke scenario's. VDL-topman Willem van der Leegte maakt zich vooral zorgen over mkb’ers. 

De minister noemde de economisch groei in de Brainport-regio, bijna vijf procent in 2017, en de jaarlijkse investering in onderzoek en ontwikkeling van twee miljard euro als voorbeelden van mooie Brainport-cijfers die wel eens in de knel kunnen komen door de brexit. ,,Het zijn elementen die we kunnen verliezen door de situatie in het Verenigd Koninkrijk.” Uit een woensdag gepresenteerd onderzoek van werkgeversorganisaties VNO-NCW en FME samen met KPMG komt naar voren dat een minderheid van de Nederlandse industriële bedrijven volledig voorbereid is op de brexit. 

De technologische industrie heeft nog altijd niet goed in beeld welke risico’s ze lopen in hun ketens en hoe verweven die zijn met het Verenigd Koninkrijk, direct of indirect. Willem van der Leegte van VDL: ,,Het mkb heeft niet de tijd om daar uitgebreid bij stil te staan.” Bedrijven zouden er bijvoorbeeld goed aan doen om de gevolgen van de importtarieven goed in kaart te brengen. 

De brexit vormt volgens het woensdag gepresenteerde onderzoek een groot risico voor de Nederlandse industrie. Technologisch en technische bedrijven exporteren voor zo’n 15 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk. Het meest bang zijn ondernemers voor harde brexit: vertragingen aan de grens, ingewikkeldere procedures en meer administratieve rompslomp. 

Volledig scherm
Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel, in gesprek met regionale hightechondernemers. © ED