Minister Kaag waarschuwt in Eindhoven hightech-regio voor brexit

videoEINDHOVEN - De economische groei van de technologische regio Zuidoost-Brabant dreigt averij op te lopen door de brexit. Daarvoor waarschuwde minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag woensdagmorgen tijdens een seminar bij KPMG Meijburg in Eindhoven. Kaag drukte ondernemers op het hart te anticiperen op alle mogelijke scenario's. VDL-topman Willem van der Leegte maakt zich vooral zorgen over mkb’ers. 

De minister noemde de economisch groei in de Brainport-regio, bijna vijf procent in 2017, en de jaarlijkse investering in onderzoek en ontwikkeling van twee miljard euro als voorbeelden van mooie Brainport-cijfers die wel eens in de knel kunnen komen door de brexit. ,,Het zijn elementen die we kunnen verliezen door de situatie in het Verenigd Koninkrijk.” Uit een woensdag gepresenteerd onderzoek van werkgeversorganisaties VNO-NCW en FME samen met KPMG komt naar voren dat een minderheid van de Nederlandse industriële bedrijven volledig voorbereid is op de brexit. 

De technologische industrie heeft nog altijd niet goed in beeld welke risico’s ze lopen in hun ketens en hoe verweven die zijn met het Verenigd Koninkrijk, direct of indirect. Willem van der Leegte van VDL: ,,Het mkb heeft niet de tijd om daar uitgebreid bij stil te staan.” Bedrijven zouden er bijvoorbeeld goed aan doen om de gevolgen van de importtarieven goed in kaart te brengen. 

De brexit vormt volgens het woensdag gepresenteerde onderzoek een groot risico voor de Nederlandse industrie. Technologisch en technische bedrijven exporteren voor zo’n 15 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk. Het meest bang zijn ondernemers voor harde brexit: vertragingen aan de grens, ingewikkeldere procedures en meer administratieve rompslomp. 

Volledig scherm
Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel, in gesprek met regionale hightechondernemers. © ED
 1. Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?
  PREMIUM

  Wat vinden transpor­teurs van invoering van de spitstaks?

  EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.
 2. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
  PREMIUM
  VIDEO

  Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

  EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.