Volledig scherm
Staking ASML metaalwerkers in Evoluon. © Vincent van Zutphen

Na maanden staking bij DAF, ASML, VDL en Fokker: ‘Akkoord over cao in metaalsector’

ZOETERMEER  - Vakbonden en werkgevers in de metalektro hebben een akkoord over een nieuwe cao bereikt, aldus een ingewijde. Leden van FNV, CNV en de Unie reizen vrijdagmiddag af naar het hoofdkantoor van werkgeversorganisatie FME om de overeenkomst te ondertekenen. De deal komt na maanden van stakingen bij bedrijven als Fokker, VDL Nedcar, ASML en DAF.

In het conceptakkoord is onder meer een loonsverhoging in drie stappen afgesproken. Werknemers in de sector krijgen er volgens Het Financieele Dagblad en NRC vanaf deze maand 3,5 procent bij, gevolgd door twee loonsverhogingen in augustus dit jaar en januari 2020. Ook krijgt een aantal uitzendkrachten een vaste baan.

De patstelling tussen werkgever en werknemers duurde al sinds deze zomer, waarbij de gemoederen soms hoog opliepen. Zo sprak FME van bedreiging toen vakbondsleden in november het pand van de werkgeversorganisatie binnengingen, iets wat de bonden tegenspraken.

De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers.

  1. ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal; chipmachinefabrikant op weg naar recordjaar

    ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal; chipmachi­ne­fa­bri­kant op weg naar recordjaar

    VELDHOVEN - ASML heeft in het derde kwartaal voor 5,11 miljard euro aan orders ingeboekt, de hoogste score ooit. Daarnaast zegt het bedrijf voor het lopende kwartaal een omzet van 3,9 miljard euro te boeken. Hiermee stevent ASML af op een recordjaar met een omzet van circa 11,7 miljard euro. ASML heeft in de cijfers aanleiding gezien een extra dividend uit te keren aan de aandeelhouders van 1,05 euro per aandeel.