Volledig scherm
Kantoren op de Amsterdamse Zuid-as. © anp

Nederland beste economie van de EU, vierde wereldwijd

De Nederlandse economie is de meest concurrerende van de hele EU. Op de prestigieuze, jaarlijkse ranglijst van het World Economic Forum, die vandaag is uitgelekt, stijgt ons land van de vijfde naar de vierde plek, de hoogste positie ooit.

Quote

Het gevoerde macroecono­mi­sche beleid heeft geleid tot gezondere overheids­fi­nan­ciën. Ook de werking van de arbeids­markt is opnieuw verbeterd

Henk Volberda, hoogleraar EUR
Volledig scherm
De arbeidsmarkthervormingen van minister Asscher krijgen lof van het World Economic Forum. Ook collegas Dijsselbloem en Kamp worden geprezen om hun bezuinigingen en topsectorenbeleid. © ANP

Van de 138 onderzochte landen hebben alleen Zwitserland, Singapore en de VS een geavanceerdere economie dan Nederland, aldus het World Economic Forum dat sinds 2004 elk jaar de concurrentiekracht van landen meet. 

Met de vierde plek gaat Nederland Duitsland voorbij en is het bovendien de beste  EU-economie. De top tien bestaat verder uit Zweden, het VK, Japan, Hong Kong en Finland.  

Basis voor de hoge notering vormt de topinfrastructuur die Nederland met oa de Rotterdamse haven en Schiphol bezit. Sterke punten zijn verder de gezondheidzorg, het hoger onderwijs en de toepassing van nieuwe technologieën.

High tech campussen
Flinke winst is geboekt bij de samenwerking tussen bedrijven en universiteiten, zegt de Rotterdamse hoogleraar Henk Volberda die met de Erasmus Universiteit de Nederlandse resultaten aanlevert. ,,In 2004 wisten bedrijven en universiteiten elkaar beduidend minder goed te vinden, blijkt uit de data. Nu zijn er véél méér samenwerkingen. Neem de high tech campussen in Eindhoven, Nijmegen en soortgelijke varianten in andere steden."

Volledig scherm
De Rotterdamse haven is één van de belangrijkste motoren van de Nederlandse economie © ANP
Quote

Het topsecto­ren­be­leid van het Kabinet was aanvanke­lijk nogal wazig, maar het heeft wél gewerkt

Nogmaals Volberda

De vierde plek - de beste sinds de start van de lijst - zal door VVD en PvdA gretig als succes worden geclaimd. De onderzoekers steken in de toelichting uitgebreid de loftrompet over de bezuinigingen en de hervormingen op de arbeidsmarkt. ,,Het gevoerde macroeconomische beleid heeft geleid tot gezondere overheidsfinanciën. Ook de werking van de arbeidsmarkt is opnieuw verbeterd.  Met name de kosten van aannemen en ontslaan zijn gedaald." 

Al met al vormt de arbeidsmarkt steeds minder de achilleshiel van de Nederlandse economie. Volberda: ,,Er is veel kritiek op de Wet werk en zekerheid, ook uit het bedrijfsleven, maar ceo's en directeuren geven aan dat die wel degelijk werkt. Vast werk is minder vast geworden en flex werk minder flex. Dat is gunstig voor de economie."  

Kritiek
Waardering is er daarnaast voor het topsectorenbeleid van minister Kamp (EZ) dat de interactie tussen bedrijven en kennisinstellingen in economisch belangrijke sectoren moest verbeteren. ,,Dat was aanvankelijk nogal wazig, maar heeft duidelijk gewerkt." 

Kritiek is er eveneens: zo verlenen banken al jaren te weinig kredieten, stelt het in Geneve, Zwitserland gevestigde World Economic Forum. ,,Starters en MKB kunnen daardoor nog steeds moeilijk aan financiering komen."  

Vraag is wat er nog in het vat zit. Op de eerste WEF-ranglijst stond Nederland 12e, daarna volgde een opmars tot plek 5. Na een terugval (8e in 2013 en 2014) is ons land nu dus vierde en lonkt de top drie.  ,,Volgend jaar krijgen technologie en innovatie waarschijnlijk meer gewicht. Dat lijkt in ons voordeel."   

Davos
Het World Economic Forum is een in 1971 opgerichte non-profit organisatie die de wereld en welvaart wil verbeteren. Bekendst is het Forum van de jaarlijkse meeting in kuuroord Davos waar iedere winter zo'n 2500 politieke leiders, ceo's, wetenschappers en andere topfiguren enkele dagen bij elkaar komen om actuele wereldproblemen te bespreken.

Kamp: we moeten niet stil zitten

Volledig scherm
Minister Kamp reageert blij op de nieuwe ranking van het WEF. De bewindsman citeerde afgelopen jaren veelvuldig alle ranglijsten waar Nederland hoog op stond. © ANP

Zoals verwacht reageert minister Kamp (Economische Zaken) verheugd op de toppositie. ,,Dit rapport laat zien dat we een van de meest geavanceerde en innovatieve economieën van de wereld hebben. Samen met ondernemers en kennisinstellingen en overheden hebben we gebouwd aan deze sterke uitgangspositie. Om de concurrentie ook in de toekomst voor te blijven, is het zaak niet stil te zitten. In het belang van werkgelegenheid en economische groei moeten we deze positie verder versterken en uitbouwen. Wie weet staan we volgend jaar dan weer een plek hoger op deze ranglijst."