Nederland blijft achterlopen met groene energie, maar er is hoop
DuurzaamheidNederland blijft fors achterlopen bij de overgang naar duurzame energie. In 2020 zal slechts 12,4 procent van de opgewekte stroom groen worden opgewekt. Tegelijk zijn er veel hoopvolle ontwikkelingen, blijkt uit de vanmiddag gepresenteerde Nationale Energieverkenning 2017.
Van vijf hoofddoelen die het Kabinet, industrie en milieuclubs in het Energieakkoord vastlegden worden er slechts twee gehaald, aldus de NEV. Over drie jaar zal niet 14, maar slechts 12,4 procent van de elektriciteit uit zon, wind, warmte en andere duurzame bronnen komen.
Ook het doel om het energieverbruik jaarlijks fors te verlagen, komt een kwart minder positief uit. Tenslotte levert de energietransitie 15.000 minder banen op dan in het Energieakkoord afgesproken.
Wat eveneens achterblijft is het terugdringen van de CO2 uitstoot. Die ligt over drie jaar 23 procent lager uit dan in 1990. Dat is lager dan destijds wereldwijd in het Kyoto-verdrag is afgesproken en ook lager dan het rechterlijke vonnis van 25 procent in de veelbesproken Urgenda-zaak.
De overgang naar duurzame stroom levert tot 2020 15.000 minder banen op dan verwacht.
Besparingsdoel
Na 2020 gaat het snel. Er zitten veel duurzame projecten, zoals offshore windparken, in de pijplijn.
Wat wél wordt gehaald is het einddoel om 16 procent van de energie in 2023 duurzaam op te wekken. Ook het door de EU geëiste besparingsdoel wordt gehaald.
In de NEV geven het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het CBS jaarlijks alle cijfers over het energiegebruik in Nederland en wat dat betekendt voor de toekomst.
Positieve kanten voor de toekomst zijn er toch ook volop. Er zitten veel duurzame stroomprojecten, zoals offshore windparken, in de pijplijn, waardoor ECN, het PBL en CBS verwachten dat het vanaf 2020 hard gaat. In 2025 kan hernieuwbare energie al de helft van de totale Nederlandse elektriciteitsproductie uitmaken. En vijf jaar later tweederde.
Verbetering
Het energiebesparingsdoel wordt niet gehaald, maar dankzij het Energieakkoord is er flinke verbetering. Jaarlijks verbruiken burgers en bedrijven nu 1,7 procent minder energie, voor het akkoord was dat slechts een procent.
In de Nationale Energieverkenning 2017 zijn de effecten van het nieuwe Regeerakkoord nog niet meegenomen. Volgende week volgt een doorrekening. De kans lijkt echter groot dat de afspraken tussen VVD, CDA, D66 en CU de overgang naar een duurzame economie versnellen.
Gas en kolen
Probleem bij het bereiken van de duurzaamheidsdoelen is dat Nederland daarbij afhankelijk is van het buitenland. De verwachting is dat ons land per 2023 exporteur wordt van elektriciteit. Die zal deels komen uit gas en kolen, waardoor onze uitstoot toeneemt. Mocht Nederland eerder of meer stroom gaan exporteren dan heeft dat gevolgen voor de gemaakte schattingen.
Hoewel de werkgelegenheid door de energietransitie minder toeneemt dan gedacht, kost de overgang zeker geen banen. Tussen 2016 en 2020 groeit het aantal banen in de duurzame energie van 52.000 naar 64.000 arbeidsjaren. Met name het isoleren van huizen levert veel werk op. De fossiele sector krimpt in dezelfde periode van 73.000 naar 62.000 arbeidsjaren. Netto wordt de krimp van het aantal fossiele banen vrijwel exact gecompenseerd door de groei van duurzaam.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMUPDATE
Bladelse webshopgigant TOM failliet verklaard: 240 banen op het spel
BLADEL - De Bladelse webshopgigant TOM is alsnog ten onder gegaan. Het 240 medewerkers tellende bedrijf is dinsdag failliet verklaard door de rechtbank Oost-Brabant. TOM had zelf het faillissement aangevraagd. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
PREMIUM
Tesla-baas kan zijn borst nat maken: Lightyear uit Helmond strikt befaamde sportautobouwer als partner
HELMOND - De piepjonge Helmondse autobouwer Lightyear heeft een opvallende partner en investeerder gestrikt: Christian von Koenigsegg, de Zweedse oprichter van het gelijknamige merk exclusieve supersportwagens. Zeg maar de Scandinavische evenknie van Elon Musk. -
PREMIUM
Easyjet springt over: elektrisch vliegen is uit, waterstof de toekomst
Vijf jaar na de belofte dat Easyjet vol in de ontwikkeling van elektrische vliegtuigen zou stappen, springt de tweede maatschappij van Europa van boord. Waterstof, waarvoor Rolls-Royce de motoren ontwikkelt, wordt de nieuwe hoop. -
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben?
-
Amerika geeft Boeing voorlopige toestemming om geplaagde 787 Dreamliner weer te leveren
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing mag de door mankementen geplaagde 787 Dreamliner weer gaan leveren. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft het bedrijf voorlopige toestemming gegeven. De 787 Dreamliner stond bijna twee jaar aan de grond vanwege constructiefouten. -
VIDEO
Waarom rijdt die zonne-auto eigenlijk nog niet op de snelweg?
EINDHOVEN – 1500 kilometer op één enkele accu. Twee jaar geleden brak Solar Team Eindhoven al het record tijdens de World Solar Challenge. En toch rijdt er nog geen enkele auto met zonne-energie op de weg. Waarom is dat? Volgens hoogleraar automotive technologie Maarten Steinbuch heeft dat voor een groot deel met geld te maken. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen.