Vliegtuigen van Ryanair op Eindhoven Airport
Volledig scherm
Vliegtuigen van Ryanair op Eindhoven Airport © ANP

Nederlandse piloten eisen miljoenen van Ryanair

Negen Nederlandse piloten eisen enkele miljoenen van hun werkgever Ryanair vanwege de sluiting van de basis in Eindhoven. Het gaat onder andere om een schadevergoeding voor intimidatie en om compensatie voor inkomstenverlies als ze na ontslag voor een andere luchtvaartmaatschappij gaan werken en onderaan de ladder moeten beginnen.

De piloten zitten sinds het vertrek van Ryanair uit Eindhoven thuis en willen niet langer voor de Ierse prijsvechter werken. In een rechtszaak tegen Ryanair vragen de piloten de rechter in Eindhoven vandaag om hun contract te ontbinden. Vanwege grove nalatigheid van de luchtvaartmaatschappij menen ze dat ze recht hebben op schadevergoeding. Per persoon gaat het om enkele tonnen tot 1 miljoen euro.

,,Ryanair heeft hen het leven zuur gemaakt en moedwillig aangestuurd op escalatie van het conflict”, claimt advocaat Alwin Stege van pilotenvakbond VNV. Per persoon eist hij enkele tonnen tot 1 miljoen euro.

Ryanair sloot vorig jaar plotseling de basis in Eindhoven. De luchtvaartmaatschappij noemde de hoge kosten en beperkte groeimogelijkheden als reden. De piloten denken echter dat het gaat om een vergelding vanwege hun stakingen. Ryanair ontkende dat meermaals en herhaalde dat vandaag voor de rechter. De sluiting zou louter economisch gedreven zijn. 

De piloten denken een goede kans te maken bij de rechter: uitkeringsinstantie UWV besliste vorige week dinsdag dat Ryanair geen toestemming krijgt om het personeel van de basis in Eindhoven te ontslaan vanwege economische omstandigheden.  De Ierse budgetmaatschappij vroeg in december collectief ontslag aan voor de vliegers en het resterende cabinepersoneel dat tot begin november werkte op Eindhoven Airport. 

De groep thuiszittende piloten bestond eerst uit 49 piloten, inmiddels heeft een groot aantal een andere baan gevonden of is overgeplaatst.

Volledig scherm
© ANP