Volledig scherm
Impressie van de woningen die Nezzt in Purmerend gaat bouwen. © Nezzt

Nezzt uit Oirschot scoort in Purmerend met opdracht voor nieuwe generatie flexibele woningen

OIRSCHOT - Nezzt, onderdeel van bouwbedrijf De Meeuw in Oirschot, heeft een opdracht binnen van de gemeente Purmerend voor zijn nieuwe generatie tijdelijke, circulaire woningen. In eerste instantie gaat het om 118 woningen. 

De gemeente heeft de ambitie om er uiteindelijk 200 te realiseren. Nezzt kreeg de opdracht na een Europese aanbestedingsprocedure. 

De Meeuw haalde in 2017 zijn eerste opdrachten binnen voor de compacte, betaalbare woningen voor kleine huishoudens die gemakkelijk kunnen worden aangepast. In hoog tempo scoorde het vervolgens contracten voor bijna 1000 appartementen met woningcorporaties in Amsterdam.

In Purmerend komt een nieuwe generatie van de huizen te staan. Nezzt noemt ze 'vrijwel helemaal circulair en niet te onderscheiden van traditionele, permanente bouw'. ,,Wij gaan in Purmerend woningen realiseren die bovengemiddeld scoren op het vlak van energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde", stelt directeur Bas de Haan van Nezzt.  ,,In combinatie met de hoogwaardige afwerking en uitstraling zetten we hiermee een nieuwe standaard neer op het gebied van flexibel en circulair bouwen."

De woningen zijn gasloos. Ze worden voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp die de warmte van de afgevoerde lucht uit de woningen gebruikt. Een 'hoogwaardige bouwkundige schil’ zorgt voor een hoge isolatiewaarde. Op het gebied van onder meer de Energie Prestatie Score presteren de woningen volgens Nezzt beter dan standaard nieuwbouw.

Nagenoeg circulair

Nezzt noemt de woningen nagenoeg circulair omdat ze ‘onderdeel voor onderdeel’ uit elkaar zijn te halen om vervolgens dienst te doen in een nieuw gebouw van De Meeuw. Dat kan ook een kantoor, schoolgebouw of zorgcomplex zijn, zegt De Haan. De fabriek in Oirschot is nu zo ingericht dat alle gebouwen volgens hetzelfde principe worden gefabriceerd.

De woningen in Purmerend blijven maximaal tien jaar op hun plek. Daarna kunnen ze worden verplaatst naar andere locaties in de stad. In het contract met Nezzt is een vaste prijs voor de verplaatsing afgesproken. ,,En als de gemeente ze niet nodig heeft, zullen we ze terughalen", aldus De Haan.

Nezzt heeft meerdere projecten op stapel staan. De Haan noemt opdrachten van met name woningcorporaties voor 'tussen de 10 en 100 woningen’  in onder meer Noordwijk, Roermond, Zutphen en Zaandam. ,,Ze vragen om woningen voor een brede doelgroep die net zo goed zijn als nieuwbouw. Van een permanente kwaliteit, maar wel flexibel.”

 1. Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?
  PREMIUM

  Wat vinden transpor­teurs van invoering van de spitstaks?

  EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.
 2. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
  PREMIUM
  VIDEO

  Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

  EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.