Niet eerder sinds begin deze eeuw meldden zó veel mensen zich ziek op het werk
Nederlanders melden zich steeds vaker ziek op het werk. Het afgelopen kwartaal bedroeg het ziekteverzuim 5,6 procent. Dat is het hoogste percentage sinds 2000.
Al sinds 2016 stijgt het ziekteverzuim, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De zorg spande opnieuw de kroon. Daar was het verzuim in het laatste kwartaal van vorig jaar 8 procent. Vooral in de verpleging, verzorging en thuiszorg vielen veel mensen uit door ziekte.
Andere sectoren waar het slecht gesteld is met de gezondheid van de werknemers, zijn waterbedrijven en afvalbeheer, vervoer en opslag, industrie, openbaar bestuur en onderwijs.
Verschillende oorzaken
Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, zijn er verschillende oorzaken voor de stijging. ,,Vorig najaar was er een griepgolf in Nederland. En corona was ook nog niet helemaal weg. Daarnaast is niet uit te sluiten dat de hoge werkdruk tot meer verzuim leidde.’’
Die werkdruk speelt bijvoorbeeld in de zorg. In die sector, waar ook de kinderopvang onder valt, leidt die druk tot een hoog ziekteverzuim. Door chronisch personeelstekort moeten medewerkers veel diensten draaien en kan vrij nemen een probleem zijn. En hoe meer medewerkers ziek worden, hoe hoger de werkdruk wordt voor de anderen. Dat leidt weer tot meer ziekteverzuim.
Psychische klachten
Het is gebruikelijk dat het ziekteverzuim in de herfst en winter hoger ligt. Griep en verkoudheid zijn nog steeds de belangrijkste oorzaak van het verzuim. Maar psychische klachten zijn ook een grote boosdoener.
Ook in andere sectoren speelt de hoge werkdruk. Er is in Nederland nog steeds meer vraag naar personeel dan aanbod van mensen. Maakbedrijven, transporteurs of het onderwijs; overal schreeuwen ze om mensen.
Het ziekteverzuim is ook een grote economische schadepost. Verzekeraar NN berekende dat in 2021 het ziekteverzuim 18 miljard euro kostte. Toen lag het verzuim lager dan vorig jaar.
Bergopwaarts
In sommige sectoren ging het juist bergopwaarts met het verzuim. In de landbouw en visserij liep het verzuim juist terug. Ook in de horeca meldden minder werknemers zich ziek. Dat is opvallend, omdat het verzuim in die sector de kwartalen ervoor juist flink steeg. Ook in de jeugdzorg ging het de goede kant op met het verzuim.
Het CBS houdt sinds 1996 het ziekteverzuim bij. Alleen in het vierde kwartaal van 2000 zaten meer mensen ziek thuis dan in het laatste kwartaal van afgelopen jaar. ,,Maar toen is er wetgeving gekomen om het verzuim aan te pakken. En dat heeft gewerkt. Na 2002 is het ziekteverzuim gaan dalen’’, aldus Van Mulligen.
Een 40-urige werkweek is de norm, maar waar komt die 40 uur vandaan? (video):
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Stijgende verkopen en prijzen stuwen omzet autobranche omhoog
-
PREMIUM
In smartphones vind je nog een beetje ‘Roozeboom’ terug: ‘Maar Fredje heeft veel te danken aan anderen’
EINDHOVEN – Fred Roozeboom is zo’n bevlogen professor die ingewikkelde dingen op een makkelijke manier uitlegt. Hij startte veertig jaar geleden zijn onderzoek voor Philips en later NXP. In moderne snufjes zoals smartphones vind je nu nog een beetje ‘Roozeboom’ terug. Hij vertelt over zijn werk, waarvoor hij een Amerikaanse ‘oeuvreprijs’ won.Eindhoven, Waalre-dorp, Enschede -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Maker Philips-tv’s in zee met FC Barcelona: niet Philips maar Eindhovense vinding ‘Ambilight’ op voetbalshirts
EINDHOVEN - Niet het Philips-merk zelf, maar Ambilight komt op de mouw van het shirt van voetbalclub FC Barcelona. TP Vision, het bedrijf achter tv’s van het Philips-merk, maakt reclame voor de ingebouwde verlichting die meekleurt met de beelden op tv.Eindhoven -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
PREMIUM
‘Knutsel-Russen’ azen op het Philips-merk, voor Russische scheerapparaten én lavendelolie
EINDHOVEN - De letters in het beeldmerk lijken er wel op. Maar anders dan in het echte Philips-logo staan op de twee i’s puntjes. En de langere l heeft een dakje zodat samen met andere letters een huisje lijkt te ontstaan. Zo zijn ‘de Russen’ vrijelijk aan het knutselen gegaan met het beeldmerk van Philips.Eindhoven -
PREMIUMExclusief interview
Topman moet Jumbo weer ‘nederig’ maken: ‘Hard werken om gunst van de klant te behouden’
Van een omstreden WK-commercial tot de grootschalige fraudezaak waarin zijn voorganger Frits van Eerd een prominente rol speelde. Jumbo werd geteisterd door tegenslagen. Nu zwaait Ton van Veen al 100 dagen de scepter, als eerste baas van buiten de familie. Onder zijn leiding moet de supermarkt weer een sympathieke winkel worden. ,,Frits kon zelf handtekeningen onder sponsorcontracten zetten. Niet strafbaar, maar het maakt je wel kwetsbaar.’’