Nieuw: polis tegen hackers en cybercriminaliteit
Als eerste grote verzekeraar lanceert Univé een polis die beschermt tegen hackers en computercriminelen. De verzekering speelt in op de snel groeiende risico’s van het 24 uur online zijn.
Cybercrime is één van de grootste nieuwe risico's in het leven
'Zorgeloos Online' is vanaf vandaag af te sluiten en gaat 12 euro per maand kosten. Voor dat bedrag krijgen klanten een speciaal kastje in huis, dat het internetsignaal controleert op verdachte activiteiten van hackers of cybercriminelen. Computers, laptops, tablets, smartphones en andere apparaten kunnen vervolgens van een veilig Wifi-signaal gebruikmaken.
,,Cybercrime is één van de grootste, nieuwe risico’s in het leven die op mensen afkomen”, zegt Joost Heideman, ceo van Univé. ,,We verzekeren al decennia tegen inbraak en brand, dan is dit een logische aanvulling. Mensen zijn tegenwoordig thuis continu online en bezitten steeds meer apparaten die op het internet zijn aangesloten”
Cyberrisico's
De verzekeraar constateert dat veel Nederlanders zich zorgen maken over cyberrisico’s. ,,Tegelijk vinden ze het lastig om actie te ondernemen, virusscanners te installeren en software te updaten. Deze dienst ontzorgt hen.”
Voor de gemiddelde burger is dit een prima oplossing
Helemaal 100 procent zekerheid biedt het kastje – een router van het Finse F-Secure – uiteraard niet. Klanten ontvangen daarom een virusscanner, verder is er een hulplijn met technici. ,,Mocht een pc of smartphone door hacking onherstelbaar beschadigd raken, vergoeden wij de schade tot 5.000 euro,” zegt Heideman.
Univé, dat 1,5 miljoen klanten in Nederland heeft, wil niet zeggen op hoeveel klanten het mikt, maar ziet een groot potentieel. Cijfers ondersteunen dat: vorig jaar vonden er in Nederland 2,5 miljoen cybercrimedelicten plaats, aldus het CBS.
Jongeren
Eén op de tien Nederlanders boven de vijftien jaar is slachtoffer, onder wie relatief veel jongeren. Daaronder identiteitsfraude, koop- en verkoopfraude, hacken en cyberpesten. De totale maatschappelijke schade van onlinecriminaliteit bedraagt voor burgers en bedrijven 10 miljard euro per jaar.
Marcel Paardekooper, directeur van internetsecuritybedrijf Legian, spreekt van een uitstekend initiatief. ,,Deze verzekering biedt technisch een uitstekende oplossing voor de gemiddelde particulier”, zegt hij. Hij beklemtoont dat de beveiligde router die Univé levert ook los verkrijgbaar is. ,,Vraag is of je je dus apart moet verzekeren. Veel van onze medewerkers hebben die thuis staan.”
Waar een cyberverzekering voor gewone Nederlanders nieuw is – een eerdere poging van kleine verzekeraar VKG strandde snel - kunnen bedrijven zich al beduidend langer verzekeren tegen hacking. Die markt is booming en groeit volgens de Duitse verzekeraar Allianz van 7,5 miljard dollar vorig jaar naar 20 miljard dollar wereldwijd in 2025.
Verder lezen na de foto
Identiteitsfraude
Ook in Nederland verzekeren meer en meer bedrijven zich. ,,Vorig jaar zijn wij liefst 550 procent gegroeid”, vertelt Yasin Chalabi, manager cyber & datarisico bij bedrijfsverzekeraar Hiscox. De aanbieder kent sinds enkele maanden een polis voor vermogende particulieren. ,,Zij kunnen naast hun huis en bezittingen nu ook cybergevaren verzekeren.”
Chalabi vermoedt dat gewone Nederlanders eveneens baat hebben bij een cyberpolis. ,,Neem identiteitsfraude. Het kost een jaar om alle gevolgen weer rechtgezet te krijgen.”
Bedrijvenverzekeraar AON valt Hiscox bij. ,,Met name het preventieve aspect is bijzonder slim”, zegt Sjaak Schouteren, manager cyber risk solutions.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
PREMIUM
ASML-leverancier KMWE komt van alles tekort: ‘Van ongeveer een derde wat we maken, ontbreken onderdelen’
EINDHOVEN - KMWE uit Eindhoven, toeleverancier van onder meer ASML, heeft deze dagen last van een tekort aan van alles. ,,Van ongeveer een derde van de dingen die we nu maken, ontbreken onderdelen.” -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
CNV: pensioenlozen kosten belastingbetaler 5 miljard per jaar
Mensen die geen pensioen opbouwen kosten de Nederlandse belastingbetaler jaarlijks 5 miljard euro. Dat berekende vakbond CNV. Volgens de bond vallen veel van die mensen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd vanwege de armoedeval terug op toeslagen voor zorg en huur om rond te komen.
-
Hongarije blokkeert EU-akkoord over minimumtarief winstbelasting
Hongarije blokkeert een EU-akkoord over de invoering van een minimumtarief voor winstbelasting voor grote multinationals. Net nu Polen na maanden zijn veto tegen de daarvoor bestemde EU-richtlijn intrekt, werpt Boedapest allerlei onverwachte bezwaren op. Met het beoogde minimumtarief van 15 procent voor multinationals moeten alle 27 lidstaten instemmen. -
Meerderheid medewerkers stemt voor allereerste vakbond in Amerikaanse Apple Store
De meerderheid van de werknemers van een Apple Store in de Verenigde Staten heeft voor de oprichting van een vakbond gestemd. Het gaat om een primeur voor de technologiereus, die tot nu met succes had geprobeerd pogingen tot vakbondsvorming had geprobeerd te ontmoedigen. -
Bitcoin duikt onder de 20.000 dollar
De bitcoin heeft verder aan waarde verloren en is vanmorgen onder de 20.000 dollar gezakt. Dat is voor het eerst in anderhalf jaar tijd. Sinds het begin van dit jaar is de waarde van de belangrijkste digitale munt flink gedaald, maar de afgelopen week was sprake van een crash.