Volledig scherm
Stakers schrijven zich eind juni in Eindhoven in nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de metaal & techniek was vastgelopen. © Jean Pierre Reijnen

Nieuwe stakingen in kleinmetaal in regio Eindhoven van tafel na nieuwe cao

EINDHOVEN - De vakbonden in de kleinmetaal hebben met de werkgevers nieuwe cao-afspraken gemaakt. Eerder aangekondigde nieuwe stakingen op 13 september worden opgeschort.

De 300.000 medewerkers in de installatiebranche, isolatie, metaalbewerking, carrosserie en goud- en zilvernijverheid krijgen in 28 maanden bijna 8 procent loonsverhoging, aldus de bond in een verklaring. 

Regionale bedrijven als Strukton in Son, enkele VDL-bedrijven, Engie en CroonWoltersDros vallen onder deze cao voor de metaal & techniek. In Eindhoven legden zo’n 350 werknemers eind juni het werk neer nadat de onderhandelingen waren vastgelopen.

De overeengekomen loonsverhoging komt neer op een stijging van 3,4 procent per jaar. Ook is er een deal over een generatiepact, waarbij ouderen eerder korter kunnen werken zodat jongeren een vaste baan kunnen krijgen. Verder hebben de werkgevers volgens FNV Metaal de toezegging gedaan dat 5000 flexwerkers een vast contract krijgen.

De lonen in de sector gaan in drie stappen structureel omhoog, tijdens een looptijd van juni 2019 tot oktober 2021. Eind dit jaar komt er 3,5 procent bij en nogmaals op 1 juli 2020. In maart 2021 volgt er een stijging van 0,93 procent en in februari 2021 is er een eenmalige bruto uitkering van 306 euro.