Volledig scherm
De markante toren van KPN is dankzij de nieuwe led-gevel een opvallende verschijning in Rotterdam. © Jan de Groen

Nuenense led-gevel blikvanger Rotterdam

NUENEN - Maandenlang is er aan gewerkt in Nuenen. Een led-gevel met 1500 pixels van Cleary en Benelux Sign Systems verspreidt nu zijn licht over Rotterdam.

Voor de twee Nuenense bedrijven was de opdracht voor het hoofdkantoor van KPN een unieke klus. ,,Het is het grootste led-scherm van het land", zegt Jos Kortooms van Benelux Sign Systems.

Tien weken hebben de bedrijven gewerkt aan de installatie. Daar ging zes weken voorbereidingstijd aan vooraf. Eerst moest de bijna twintig jaar oude verlichting die aan de buitenzijde tot op 100 meter hoogte hing, worden verwijderd. Daarna zijn de ruim 1500 oude pixels van de niet-dimbare statische verlichting in de Nuenense werkplaatsen onderhanden genomen. Ze zijn gedemonteerd, gerecycled en voorzien van de nieuwste dynamische full color led-techniek.

De led-wand van de toren is gelegen aan de voet van de Erasmusbrug op de Kop van Zuid in Rotterdam. Het werken in een druk havengebied met weinig ruimte maakte het tot een bijzondere opdracht, vertelt Marnix van Twist van Cleary. De uitvoerders moesten van hangbruggetjes en glazenwassersliften gebruik maken om op hoogte te kunnen werken. Voor het karwei is een team van twaalf mensen van de twee bedrijven samengesteld. Het was voor het eerst dat de twee, op honderd meter afstand van elkaar gevestigd in Nuenen, zo intensief samenwerkten. ,,We waren allebei al leverancier van KPN. We hebben de opdracht samen gekregen", stelt Van Twist. Benelux Sign Systems is voorkeursleverancier voor de lichtreclame van KPN. Cleary leverde de verlichting voor de KPN-winkels.

Rotondes

Cleary is ontwerper en leverancier van verlichtingsoplossingen. Een grote opdracht had het eerder voor tienduizenden leds voor het nieuwe beeldmerk van chemie- en farmaciemultinational Merck. Ook tekende het vijftien medewerkers tellende bedrijf voor de led-verlichting van het centraal station van Bergen op Zoom. In de eigen gemeente Nuenen verzorgde het de aankleding met led-verlichting voor zes rotondes op de Europalaan.

Benelux Sign Systems, dat 55 medewerkers heeft, installeerde onder meer de nieuwe lichtreclames voor de Mercedes-dealers in Nederland. Ook was het verantwoordelijk voor de reclames van afvalconcern Renewi.

De led-gevel van de KPN-toren wordt gebruikt voor boodschappen van de gemeente Rotterdam, stadsevenementen en videokunst.