Nuon verhoogt salaris van topman met 70 procent; Gelderland protesteert
Energiebedrijf Nuon heeft zonder toestemming van zijn aandeelhouders flink de portemonnee getrokken voor zijn nieuwe topman. Het vaste salaris van Huib Morelisse is met 70 procent verhoogd naar 750 duizend euro. Tevens krijgt hij 724 duizend euro als compensatie voor misgelopen inkomsten bij zijn vorige werkgever.
Grootaandeelhouder Gelderland gaat bezwaar maken tegen de gevolgde procedure, zegt een woordvoerder van de provincie. Gelderland (22 procent van de aandelen) vindt dat de loonsverhoging aan de aandeelhoudersvergadering had moeten worden voorgelegd. Over de hoogte van het bedrag heeft de provincie op dit moment geen oordeel.
Morelisse krijgt in de praktijk een gegarandeerde bonus. Zijn voorganger kon bij Nuon zijn vaste salaris van 440 duizend euro met bonusregelingen maximaal verhogen tot 748 duizend euro per jaar. Aangezien Nuon voor 49 procent in handen is van het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall, mag het bedrijf volgens de Zweedse wet geen bonussen meer uitkeren. De commissarissen hebben dit opgelost door het vaste salaris met 70 procent te verhogen naar 750 duizend euro. De oude bonusregeling is zo een gegarandeerde bonus geworden.
Voorganger
Bij de vaststelling van het salaris is niet gekeken naar het inkomen van zijn voorganger, zegt een woordvoerster van Nuon. Het salaris is tot stand gekomen bij de 'onderhandelingen tussen Morelisse en de raad van commissarissen'.
Om Morelisse binnen te halen, heeft Nuon ook misgelopen inkomsten bij zijn vorige werkgever Essent gecompenseerd. Allereerst kreeg hij 224 duizend euro omdat hij drie maanden geen baan mocht hebben. Voor oude optieregelingen krijgt hij in 2010, 2011 en 2012 in totaal 550 duizend euro uitbetaald.
Uitvoering
Nuon meent dat het salarisbeleid niet is gewijzigd, maar dat enkel de uitvoering anders is. Gelderland betwist deze interpretatie en heeft, nadat het in december 2010 informeel werd geïnformeerd, zijn ongenoegen kenbaar gemaakt. Op 13 mei bespreken aandeelhouders de kwestie.
Met het hogere vaste salaris wijkt Nuon af van het beloningsbeleid dat in 2006 door de provinciale aandeelhouders is vastgesteld. Volgens dit beleid moet het salaris van de topman vergelijkbaar zijn met bedrijven als Schiphol en busbedrijf Connexxion. Met de 750 duizend euro zit Morelisse ver boven de bedragen bij deze ondernemingen.
Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Plan van De Jager: geen bonus staatssteunbankiers
AMSTERDAM - Banken die steun van de Staat krijgen, mogen voortaan geen bonussen meer uitkeren aan de bestuurders. Minister Jan Kees de Jager van Financiën gaat dat in de wet vastleggen, zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof. -
Bestuur Van Lanschot wacht even met bonussen
Het bestuur van Van Lanschot Bankiers ziet op eigen verzoek voorlopig af van de bonussen over 2010. De bestuurders willen afwachten of het vorig jaar ingezette herstel bestendig is. -
De bonus was de druppel: ik ga weg bij ING
Een reden om van bank te wisselen kan zijn: onvrede. -
Ministers leasen auto's van 'bonusbedrijf'
Minister Jan-Kees de Jager van Financiën rijdt dagelijks in een dienstauto van bonusuitkeerder Leaseplan. De autoverhuurder levert in totaal 2.200 auto's aan de rijksoverheid, waaronder ook 30 auto's voor bewindslieden en topambtenaren. Leaseplan haalde zich deze week de woede van De Jager op de hals door ondanks een staatsgarantie de driekoppige directie een jaarbonus uit te keren. -
ING praat met personeel over bonusbeleid
ING belegt in april en mei 21 informatiebijeenkomsten met het personeel om de affaire met de bonussen uit te leggen. Tijdens de bijeenkomsten mag het personeel aan de directie laten weten hoe ze de 'afgelopen weken ervaren hebben'.
-
Bonus 100 procent belasten 'onmogelijk en ongewenst'
Het kabinet ziet niets in het terughalen van bonussen bij banken en verzekeraars via de belasting. Staatssecretaris Weekers noemt het terughalen van bonussen 'buiten alle proporties'. Minister De Jager van Financiën liet eerder ook al weten niets in de motie te zien. -
De Jager blokkeerde bonussen bij ABN Amro
DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft bonussen voor de raad van bestuur van ABN Amro eerder dit jaar geblokkeerd. Dat bevestigde een goed ingevoerde bron uit de financiële wereld vandaag naar aanleiding van een bericht in Het Financieele Dagblad. Vorige week maakte de bank al bekend dat er voor de top geen bonussen in zaten. -
Bonusdebat; Roemer schrijft brief terug aan boze bankiers
SP-leider Emile Roemer heeft de bestuursvoorzitters van de Nederlandse banken een brief teruggestuurd, nadat de bankiers dinsdag in een brief aan de fractievoorzitters hun zorgen hadden geuit over de toon van het publieke debat over bonussen bij bankiers.