Volledig scherm
Werknemers in de ICN8 fabriek bij chipproducent NXP. © ANP XTRA

NXP in Eindhoven en Qualcomm hebben gefaald volgens Broadcom

EINDHOVEN - De aandeelhouders van Qualcomm moeten blij zijn dat chipgigant Broadcom zijn branchegenoot voor 121 miljard dollar over wil nemen, want de eerste bakt er helemaal niets van. Bovendien moet Qualcomm NXP niet voor 47 miljard dollar willen overnemen, want dat bedrijf in Eindhoven heeft ook gefaald. 

Dat is kort samengevat de boodschap in een analyse van Broadcom die in 40 dia's uitlegt hoe excellent ze zelf presteert, hoe slecht Qualcomm het doet en hoe NXP faalt. Dit is hoe een overnamestrijd in de Verenigde Staten wordt gevoerd. Met de dia's wil Broadcom aandeelhouders van Qualcomm overtuigen om tijdens de aandeelhoudersvergadering van 5 maart te stemmen voor een motie van Broadcom. Daarin wordt het zittend bestuur van Qualcomm naar huis gestuurd en vervangen door elf door Broadcom aangewezen mensen.

Om met het falen van NXP te beginnen, dat heeft gefaald om in de pas te lopen met de rest van de chipindustrie. Die groeide gemiddeld 13 procent, terwijl NXP niet verder kwam dan 8 procent, terwijl het zelf 10,8 procent ten doel gesteld had. Ook op het gebied van de winstgevendheid scoort NXP slechter dan het zich had voorgenomen. Alleen de verkoop van vier onderdelen, waaronder de afdeling Standaard Producten, voor in totaal 7 miljard dollar, noemt Broadcom 'slim'.

Gebroken beloften

Voor Qualcomm heeft Broadcom geen enkel goed woord over. Het bedrijf heeft herhaaldelijk gefaald de aandeelhouderswaarde te verhogen. Zo daalde de omzet vorig jaar met 6 procent, terwijl de chipmarkt steeg met 6 procent. Uiteraard worden de vele rechtszaken en claims die Qualcomm kreeg uitgebreid genoemd. De winstgevendheid ging sinds 2010 bovendien naar beneden van 46 naar 32 procent. Allemaal gebroken beloften, zo stelt Broadcom, en er is maar één oplossing: overname door Broadcom, liefst zonder NXP.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement