Volledig scherm
Op de stand van NXP op de CES in Las Vegas wordt de zelfrijdende auto gedemonstreerd. © REUTERS

NXP in Eindhoven werkt met Franse Kalray aan zelfrijdende autochips

EINDHOVEN/LAS VEGAS - Chipproducent NXP in Eindhoven gaat samen met het Franse Kalray werken aan systemen voor zelfrijdende auto's. Dat hebben beide bedrijven op elektronicabeurs CES in Las Vegas in de VS bekendgemaakt. 

NXP brengt haar beveiligings- en computerchips in en het in Grenoble gevestigde Kalray een aantal hoogwaardige intelligente chips. De twee vormen een nieuw platform waar autobouwers hun producten zelfrijdend kan maken tot op de niveaus 2 en 3 (van 5, waarbij 5 betekent volledig autonoom). De twee partijen hebben afgesproken voor de toekomst te werken aan systemen voor auto's die zelfrijdend zijn tot de niveaus 4 en 5.  Kalray is in 2008 voortgekomen uit de Franse wetenschappelijke instelling voor alternatieve en atoom energie.

Weinig vertrouwen

Uit recent onderzoek blijkt dat consumenten enthousiast zijn over zelfrijdende auto's, maar er nog weinig vertrouwen in hebben of ze ooit veilig zullen zijn. Dit is mede ingegeven door ongevallen met experimentele voertuigen. NXP werkt daarom aan centrale systemen die zorgen voor een maximale veiligheid. 

„We zijn erg blij in Kalray een partner te hebben waarmee we de belangrijke uitdagingen aankunnen”, zegt manager Kamal Khouri van NXP. „Ons platform biedt de functionaliteit en veiligheid voor een betrouwbare autonoom rijdende auto. In tegenstelling tot de riskante en energieverslindende oplossingen die soms in voertuigen getest worden.”

 1. Renewi in Eindhoven wil van plastic uit oude koelkasten nieuwe koelkasten maken
  PREMIUM

  Renewi in Eindhoven wil van plastic uit oude koelkasten nieuwe koelkasten maken

  EINDHOVEN - Van Gansewinkel is in de regio nog steeds de bekende naam van het afvalbedrijf met het hoofdkantoor in Eindhoven. Het bedrijf, dat na de fusie met het Britse Shanks Renewi heet, is marktleider voor het inzamelen en hergebruiken van afval. Het Renewi bedrijf Coolrec houdt zich bezig met het recyclen van apparaten, zoals koelkasten, televisies en klein huishoudelijke apparaten, uit de afvalstroom van Renewi.
 1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

  Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

  De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’