Volledig scherm
© ANP

NXP: Overname door Qualcomm kan wel 2018 worden

EINDHOVEN - De afsluiting van de overname van NXP in Eindhoven door het Amerikaanse Qualcomm kan wel begin 2018 worden in plaats van eind dit jaar. Dat zegt topman Richard Clemmer van NXP, naar aanleiding van de derde kwartaalcijfers. Wel blijft NXP het bod van Qualcomm van 110 dollar per aandeel, ofwel in totaal circa 43 miljard euro, steunen en aanbevelen aan de aandeelhouders van NXP. 

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat de overname werd aangekondigd en ondersteund door NXP. Sindsdien werd duidelijk dat de meeste aandeelhouders dit te laag vinden, zeker nadat activistische aandeelhouders tegen het bod in het geweer kwamen. Op dit moment is minder dan tien procent van de aandelen aangemeld, waar Qualcomm er minimaal 80 procent moet hebben om de overname gestand te doen.

Clemmer zegt in het persbericht over de kwartaalcijfers nog steeds achter het bod te staan. „Samen  met Qualcomm kunnen we onze klanten op de lange termijn beter voorzien in de behoefte aan producten voor de auto-industrie en het internet der dingen. Onze product portfolio's vullen elkaar hiervoor goed aan. We werken dan ook samen met Qualcomm en de instellingen die toestemming moeten geven voor de overname om deze nog dit jaar af te kunnen sluiten. Niettemin is het tijdsschema zeer krap en op dit moment kunnen we niet uitsluiten dat het begin 2018 wordt voor deze definitief is.”

Lagere omzet

NXP meldt over het derde kwartaal een 3 procent lagere omzet dan vorig jaar van 2,39 miljard dollar (2,02 miljard euro). De daling komt echter geheel door de verkoop van de divisie standaard producten, dat zelfstandig is doorgegaan. De afdelingen die de ingewikkelde chips maken waarop digitale en analoge informatie bijeen komen, lieten een stijging van 9 procent zien tot 2,29 miljard dollar. De winst bedroeg 735 miljoen dollar (622 miljoen euro), 6 procent meer dan de 691 miljoen een jaar eerder.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement