Volledig scherm
Een onderdeel van het productieproces bij Nyrstar is 'roasting', waarbij uit het zinkconcentraat zwavel wordt gehaald. © Nyrstar

Nyrstar uit Budel belandt diep in rode cijfers

BUDEL - Nyrstar is diep in de rode cijfers beland. Het zinkconcern met een grote fabriek en het hoofdkantoor in Budel leed in het afgelopen halfjaar een verlies van 207 miljoen euro.

De resultaten zijn deels het gevolg van de liquiditeitsproblemen waarmee de zinkverwerker kampte. Nyrstar was in de eerste zes maanden van dit jaar druk bezig met een herfinanciering die het bedrijf uiteindelijk redde van een faillissement. De liquiditeitspositie was zo zwak dat het beperkt kon beschikken over de benodigde grondstoffen voor de zinkproductie.

De financiële problemen leidden tot een haperende productie van het zinkconcern. In de fabriek in Budel werd 15 procent minder geproduceerd. Ten opzichte van de eerste helft van 2018 daalde de productie van de vijf zinkfabrieken met 9 procent. In Budel daalde de productie van 133.000 naar 113.000 ton zink.

Tegelijkertijd leed het bedrijf onder een zwakke metaalmarkt.  De prijzen voor zink daalden met 16 procent. Nyrstar zag zijn omzet met 18 procent teruglopen tot 1,58 miljard euro. Daarnaast had het te maken met hogere kosten. Een aantal van de zinksmelters moest als gevolg van onvoorziene onderhoudstops tijdelijk worden stilgelegd. De kosten voor de mijnbouwactiviteiten vielen hoger uit als gevolg van de problemen met een Canadese mijn. Het bedrijfsresultaat is in de eerste zes maanden geminimaliseerd van 117 naar 3 miljoen euro. 

Het concern werd in mei gered van de ondergang. Leningen van schuldeisers werden omgezet in leningen aan het nieuwe bedrijf. Grootaandeelhouder Trafigura - handelaar in grondstoffen en afnemer van metalen van Nyrstar - nam daarbij de onderneming bijna volledig over. De andere aandeelhouders kregen nog een belang van 2 procent. 

Nyrstar telt 4100 medewerkers. Daarvan werken er zo’n 450 in de fabriek in Budel. Sinds september is in Budel ook het hoofdkantoor gevestigd. Na de redding door Trafigura besloot Nyrstar het hoofdkantoor  in Zürich te sluiten en de functies te verplaatsen naar Budel.  Ook de eind juli aangestelde nieuwe topman voor de operationele activiteiten, Daniel Vanin, opereert vanuit Budel. Het concern koos voor Budel vanwege de goede arbeidsmarkt voor de staffuncties en de gunstige ligging ten opzichte van de andere Europese fabrieken in België en Frankrijk.

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.