Complex van zinkfabriek Nyrstar in Budel-Dorplein.
Volledig scherm
Complex van zinkfabriek Nyrstar in Budel-Dorplein. © Ronald Otter

Nyrstar vestigt hoofdkantoor in Budel, 23 vacatures staan open

BUDEL - Zinkconcern Nyrstar is in Budel bezig met het vestigen van een hoofdkantoor. Een gebouw op het complex van de zinkfabriek wordt daarvoor geschikt gemaakt.

Na de redding door Trafigura is besloten het hoofdkantoor van Nyrstar in Zürich te sluiten en de functies te verplaatsen naar Budel. Daar komen volgens een woordvoerster tussen 60 en 70 mensen te werken.

De eerste medewerkers zijn per 1 september aan de slag gegaan, vooralsnog in tijdelijke kantoren. Ook de eind juli aangestelde nieuwe topman voor de operationele activiteiten Daniel Vanin opereert vanuit Budel.

Nyrstar heeft  voor het hoofdkantoor 23 vacatures openstaan, onder meer op het gebied van financiën, logistiek en informatietechnologie. Hoeveel medewerkers overstappen vanuit Zürich is nog niet duidelijk, zegt de woordvoerster. Voor de betrokkenen is een sociaal plan afgesloten.

De keuze voor Budel als nieuwe basis heeft drie redenen, stelt de woordvoerster. ,,We kunnen hier medewerkers werven uit een goede pool mensen, de faciliteiten waren aanwezig, en het is gelegen op minder dan twee uur rijden van de andere Europese fabrieken in België en Frankrijk.”

Nyrstar ontsnapte dit jaar aan een faillissement. Het dreigde te bezwijken onder een schuldenlast van meer dan 1 miljard euro. Dalende zinkprijzen en problemen bij de omvorming van een loodsmelter in Australië zetten de inkomsten vorig jaar opnieuw onder druk. 

Een herfinanciering onder leiding van grootaandeelhouder Trafigura bracht redding. Het handelsbedrijf in grondstoffen - afnemer van metaal van Nyrstar - kreeg daarbij 98 procent van de aandelen van het zinkconcern in handen. De  De kleine, vroegere aandeelhouders bezitten nog maar 2 procent van de aandelen.

Nyrstar telt meer dan 4000 medewerkers, waarvan zo'n 450 op de zinkfabriek in Budel. Het concern heeft wereldwijd zinksmelters en mijnen.  De nieuwe topman Daniel Vanin is afkomstig van Trafigura waar hij in 2011 aantrad als hoogste baas van de mijnbouwactiviteiten.