Volledig scherm
De labelstream labelprinter van Océ in Venlo. © Océ

Océ in Venlo moet 60 miljoen euro bezuinigen

VENLO - Océ moet meer gaan bezuinigen dan eerder bekend was. Het management van de noodlijdende Venlose printerfabrikant werkt aan een kostenreductieprogramma van 60 miljoen euro. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2018 dat Océ Holding heeft gepubliceerd. Océ heeft veel toeleveranciers in de regio Eindhoven.

Het bedrijf wil geen nadere toelichting geven over de kostenreductie. De dochter van het Japanse Canon verkeert al lange tijd in een slechte financiële situatie als gevolg van een opeenstapeling van verliezen de afgelopen jaren. Océ schrijft sinds 2015 telkenjare zijn cijfers in rood, met negatieve resultaten van tientallen miljoenen euro.

Vestigingen gesloten

Als onderdeel van de kostenbesparing worden de Océ-vestigingen in Frankrijk en Hongarije gesloten. In het Franse Créteil, net buiten Parijs, runt het bedrijf een innovatie- en technologiecentrum. In Hongarije werkt een dochteronderneming aan software voor Océ. Beide vestigingen worden eind dit jaar opgeheven. Volgens een Océ-woordvoerster zijn de activiteiten deels overgedragen aan Venlo en Timisoara in Roemenië en deels gestopt. 

De bezuinigingen gaan niet aan de hoofdvestiging in Venlo voorbij. Naar verluidt vertrokken eerder 70 tot 80 personeelsleden en is onlangs voor 37 medewerkers collectief ontslag aangevraagd. Vorig jaar boekte het bedrijf opnieuw een negatief resultaat, met een nettoverlies van 38,6 miljoen euro. Dat was wel een verbetering ten opzichte van 2017, toen netto 54,5 miljoen euro werd verloren, zo meldt Océ in het nieuwe jaarverslag.

Teruglopende omzet

De printerbouwer heeft ook te kampen met een teruglopende omzet: die maakte in 2018 met 7,2 procent een flinke val, van 751 miljoen naar 697 miljoen euro. Océ wijt de teleurstellende verkopen aan een trage overstap van de grafische markt naar digitale productie van geprinte spullen als spandoeken en vlaggen.

In het jaarverslag benadrukt Océ het vertrouwen dat moederconcern Canon in zijn Venlose dochter stelt: ‘Commerciële printers zijn een van Canons pijlers voor groei’. De Japanse moeder heeft daarnaast zijn kredietfaciliteit voor het Venlose bedrijf verlengd. De printerfabrikant mag hiermee voor maximaal 300 miljoen euro rood staan bij zijn moeder. Canon belooft zich voor langere termijn te binden aan Océ. Océ zegt te geloven dat de versnelde lancering van nieuwe printers komende jaren zijn revenuen zal afwerpen.

Met ingang van 2020 wordt de merknaam Océ ingeruild voor een nieuwe naam: Canon Production Printing.