Volledig scherm
Werknemers in de cleanroom van chipmachinefabrikant ASML. © ANP XTRA

Omzet ASML in Veldhoven daalt minder dan verwacht, orders blijven groeien

VELDHOVEN - Chipmachinefabrikant ASML heeft zoals verwacht minder omgezet in het eerste kwartaal van 2018 dan een kwartaal eerder. Wel zijn er opnieuw flink wat bestellingen binnengekomen voor het nieuwste type chipmachine. Hierdoor zijn de vooruitzichten voor het lopende kwartaal goed.

De omzet van 2,29 miljard euro was lager dan de 2,56 miljard euro een kwartaal eerder, maar hoger dan de eerder uitgesproken verwachting van 2,2 miljard euro. De winst van ASML bedroeg 540 miljoen euro, tegen 644 miljoen een kwartaal eerder. Het bedrijf haalde voor 2,44 miljard euro aan orders van machines binnen, waaronder negen EUV-machines. Deze machines van het nieuwste type maken de details op chips nog kleiner, waardoor de chips beter werken.

Topman Peter Wennink zegt dat de uitgangspunten goed zijn en hij verwacht in het nu lopende kwartaal een omzet van 2,5 miljard tot 2,6 miljard euro. Hij zegt ook tevreden te zijn over de omzet in het eerste kwartaal, omdat die hoger was dan verwacht. Ook de winstmarge was met bijna 49 procent beter dan Wennink had verwacht. Dat kwam vooral omdat er goede zaken gedaan zijn met de gewone chipmachines en de opties en service verlening. 

ASML heeft in het eerste kwartaal drie EUV machines geleverd en één staat klaar om te worden verzenden. Met de bestelling van negen nieuwe machines komt de orderportefeuille uit op circa 33. Volgens financieel directeur Wolfgang Nickl levert ASML dit jaar in totaal twintig EUV-machines. Dat is twee machines minder dan eerder werd verwacht omdat volgens Nickl klanten geschoven hebben met hun fabriekscapaciteit. Volgend jaar kan ASML minimaal dertig EUV machines leveren. 

ASML ontving ook vier orders voor de volgende generatie EUV machines, van drie klanten die daarmee proeven willen gaan doen. Deze gaan pas na 2020 een rol spelen bij de productie van chips.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement