Volledig scherm
Deelnemers tijdens de onderwijsstaking van Leraren in Actie in Den Haag. © ANP

Onderhandelingen over nieuwe cao voor basisonderwijs geklapt

Onderhandelingen over een nieuwe cao voor het basisonderwijs zijn woensdagavond laat afgebroken. Daarom is er voorlopig geen akkoord te verwachten tussen vakbonden en werkgevers, meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) vandaag.

De AOb is niet tevreden met een loonbod van de werkgevers van ‘minder dan 3 procent’. ,,De werkgevers lijken nog steeds niet te snappen dat het lerarentekort de grootste zorg is’’, aldus AOb-voorzitter Eugenie Stolk.

De uitkomst betekent dat de 150 miljoen euro die onderwijsminister Arie Slob beschikbaar stelde niet voor het einde van het jaar uitgekeerd kan worden aan onderwijspersoneel. ,,En dat een loonsverhoging uitblijft, terwijl die wel hard nodig is om het beroep aantrekkelijker te maken.’’

Eenmalige uitkering

Namens de werkgevers wil de PO-Raad het beschikbare geld toch bij de medewerkers uit het basisonderwijs krijgen. De organisatie gaat schoolbesturen vragen het geld uit te keren in de vorm van een eenmalige uitkering. Wel had de PO-Raad liever een akkoord gesloten.

Quote

Werkgevers lijken nog steeds niet te snappen dat het lerarente­kort de grootste zorg is

Eugenie Stolk, AOb-voorzitter

,,Het personeel in het primair onderwijs had dan een structurele loonsverhoging ontvangen’’, aldus de organisatie, die vindt dat ze ‘een goed bod had gedaan’. Ook hadden de werkgevers graag een akkoord gesloten over een ‘verdere modernisering’ van de cao.

Bod niet voldoende

Het loonbod is echter niet voldoende voor de bonden. ,,Dit loonbod is zo laag dat het niet uit te leggen is aan de leraren en ondersteuners. Minder dan 3 procent, en dat in deze tijd. Dit is heel erg jammer’’, aldus Stolk. Vakbond CNV Onderwijs spreekt van een ‘starre opstelling van de werkgevers’.

CNV is teleurgesteld dat het overleg over een ‘redelijke salarisverhoging’ is mislukt. De oproep van de PO-Raad tot een eenmalige uitkering noemt de bond ‘onacceptabel’. ,,Dat levert het onderwijspersoneel namelijk geen enkel recht op, leidt tot willekeur en geen structurele loonsverhoging.’’

‘Bijzonder jammer’

Minister Arie Slob (Onderwijs) vindt het ‘bijzonder jammer‘ dat het overleg is afgebroken. ,,Er is structureel 285 miljoen beschikbaar en incidenteel 150 miljoen in 2019 voor de arbeidsvoorwaarden. Dit geld moet zo snel mogelijk bij het onderwijspersoneel terechtkomen’’, aldus de bewindsman.