Volledig scherm
stockadr ondernemen zakenvrouw samenwerken © Thinkstock

Onderzoek BZW: ondernemers regio Eindhoven hebben moeite met invullen vacatures

EINDHOVEN - Betere afstemming van onderwijs op de arbeidsmarkt, betere samenwerking én betere bereikbaarheid van de regio. Dat zijn de prioriteiten van ondernemers uit de regio. Dit blijkt uit een onderzoek onder de 350 leden van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) regio Eindhoven. Ze zijn vertaald in de Ondernemersagenda die vandaag wordt gepresenteerd.

"Wij willen niet bepalen wat goed is voor de leden. Dat moeten ze zelf aangeven", zegt Ronald Slaats, voorzitter BZW Eindhoven. "Daarom is dit onderzoek gehouden. Het dient als basis voor de ondernemersagenda die we inzetten om te lobbyen en gebruiken als input voor het lokaal en regionaal economisch beleid." 

Investeren
Uit het onderzoek, geleid door Fontys-lector Cees-Jan Pen, 
blijkt dat 63 procent van de ondernemingen moeite heeft met het invullen van vacatures. "Daarom gaan we met opleidingen en politiek praten over het stimuleren van investeringen voor een hogere instroom in technisch en ICT onderwijs. Maar de overheid kan niet alles oplossen", benadrukt Slaats. "Nu de conjunctuur beter is, zie je dat mensen gaan job hoppen. Om ze te houden, moet je zorgen dat je een aantrekkelijke werkgever bent en investeren in je mensen. Zorgen dat ze zich kunnen ontplooien met voldoende cursussen en doorstroommogelijkheden. Onderwerpen als een leven lang leren en duurzame inzetbaarheid krijgen dan ook extra aandacht binnen de BZW."

Het versterken van de onderlinge samenwerking en innovatie wordt door de leden als tweede prioriteit genoemd. Er zijn diverse initiatieven en programma's voor maakbedrijven. Maar uit het onderzoek blijkt dat die worden gemist in onder andere de zakelijke dienstverlening, de bouw en de logistiek. 

Bereikbaarheid
Derde prioriteit is de bereikbaarheid van de regio. "Dat is essentieel voor de regionale economie. We kijken naar het vergroten van de capaciteit van snelwegen, doorstroming op regionale wegen en ontsluiting van bedrijventerreinen. Maar ook naar Eindhoven Airport. De plannen liggen vast tot 2020. Wij kijken wat daarna moet gebeuren."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement