Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Onze vaste lasten knellen steeds meer

De week van PhlippenSandra Phlippen is hoofd Nederland bij het economisch bureau van ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.

Het leek zowaar een moddergevecht tussen premier Rutte en werkgeversbaas Hans de Boer deze week. Nu is daar in een debat met De Boer niet zo heel veel voor nodig, heb ik weleens live op tv mogen ervaren. Maar eerlijk is eerlijk, De Boer weet met zijn onstuimige karakter vaak interessante discussies aan te zwengelen.

Het robbertje straatvechten tussen Rutte en De Boer gaat over het feit dat steeds meer huishoudens in Nederland moeilijk kunnen rondkomen. Volgens premier Rutte is dat de schuld van het bedrijfsleven, dat de lonen voor zijn eigen personeel nauwelijks laat groeien. Rutte verwijt bedrijven dat ze hun winst gebruiken om de portemonnee van hun aandeelhouders te spekken, terwijl dat geld ook had kunnen worden gebruikt voor loongroei.

De Boer reageerde als door een wesp gestoken met de kreet dat ‘het niet de lonen, maar de lasten zijn die het gebrek aan koopkracht veroorzaken’.