Volledig scherm
De chirurg links werkt met de operatierobot van Microsure. © Microsure

Operatierobot van Microsure in Eindhoven krijgt CE goedkeuring

EINDHOVEN – Musa, de door het bedrijf Microsure in Eindhoven op de markt gebrachte operatierobot voor micro-operaties, kan vanaf nu als instrument worden verkocht aan klinieken in heel Europa. Dit dankzij de CE Markering die Microsure heeft gekregen van de Europese Dekra organisatie. 

De Musa is ontwikkeld door een team van microchirurgen van het universitair ziekenhuis in Maastricht, samen met ingenieurs van de Technische Universiteit Eindhoven. De Musa is een op afstand bestuurbare precisierobot die kan worden ingezet voor de meest recente operatietechnieken, instrumenten en uitrustingen van de operatiekamer. Het apparaat zorgt voor een een grote precisie bij operaties omdat het de bewegingen van de chirurg stabiliseert en verkleint tijdens complexe operaties op kleinere dan millimeter schaal. 

Plastische chirurgen in Maastricht waren de eerste die de operatierobot in 2017 hebben gebruikt bij de behandeling van patiënten met lymfoedeem. Dat ziekenhuis doet momenteel verschillende klinische proeven met de robot. Ook andere Europese ziekenhuizen verwachten snel met het apparaat aan de slag te kunnen gaan.