Volledig scherm
Het aantal octrooiaanvragen ingediend door Nederlandse bedrijven bij het Europees Octrooibureau (EOB) is in 2018 gegroeid met 1.4 procent. © Getty Images

Opvallende daling aanvragen patent in Eindhoven

EINDHOVEN - Eindhovense bedrijven hebben vorig jaar minder patenten aangevraagd bij het Europees Octrooibureau (EOB). Het aantal patenten daalde in 2018 met ruim zeven procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral Philips en Philips Lighting vroegen samen honderden patenten minder aan. Dat blijkt uit cijfers die het octrooibureau dinsdagochtend bekend heeft gemaakt. Dankzij de concentratie technologie-ondernemingen in Eindhoven blijft Noord-Brabant de veruit de belangrijkste provincie voor octrooiaanvragen.  

De jaarcijfers van het EOB worden gezien als indicatie voor de innovatiekracht van een land, regio's en bedrijven. Philips stond in 2016 nog wereldwijd aan kop met de meeste patentaanvragen. Inmiddels staat Philips mondiaal op plek zes, na onder meer Siemens, Huawei en Samsung. Daarbij moet worden aangetekend dat Philips Lighting, het tegenwoordige Signify, en ledbedrijf Lumileds van Philips zijn afgesplitst. Zonder die afsplitsing zou Philips op plek vijf staan op de wereldwijde patentenlijst.

Veruit de meeste aanvragen die bij het octrooibureau binnenkwamen, hadden betrekking op medische technologie. Philips vroeg vorig jaar ruim 1.600 patenten aan, een daling van dik zes procent vergeleken met 2017. Philips Lighting vroeg ruim achttien procent minder patenten aan en kwam in 2018 uit op een totaal van 573. Tot de Nederlandse top behoren ook de Eindhovense chipmaker NXP, chipmachinebouwer ASML en Lumileds.  

Leidend

Daling of niet, Eindhoven is nog steeds goed voor ruim een derde van het aantal aangevraagde patenten in Nederland. De provincie Brabant is zelfs goed voor dik de helft van het totaal aantal aanvragen in ons land en behoort daarmee tot de vijf leidende Europese regio’s. In die top vijf daalden in twee regio’s het aantal aangevraagde patenten: naast Brabant (min 0,8 procent) is dat de regio rond Parijs. De drie Duitse regio’s in de top vijf groeiden wel. 

In totaal hebben Nederlandse bedrijven opnieuw meer patenten toegekend gekregen. Vorig jaar werden bijna 3.800 octrooien verleend, een stijging van ruim 18 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aantal aanvragen van een patent steeg ook. Nederlandse bedrijven vroegen samen 7140 keer een Europees octrooi aan, een stijging van 1,4 procent. Nederland staat daarmee wereldwijd op de achtste positie van grootste patentaanvragers. Binnen de Europese Unie neemt ons land de vierde positie in. Wanneer wordt gekeken naar het aantal aanvragen per hoofd van de bevolking is Nederland wereldwijd nummer twee, na Zwitserland.

Overigens willen aantallen niet altijd iets zeggen. Het gaat tenslotte vooral om de kwaliteit en het belang van de toegekende patenten. Bedrijven verdienen aan patenten als concurrenten van hun technologie gebruik willen maken en daarnaast dienen ze als bescherming voor de eigen posities.