Koopwoning in Apeldoorn.
Volledig scherm
Koopwoning in Apeldoorn. © Johannes Rutgers

Ouderen negeren advies over hun hypotheek

Oudere woningeigenaren lijken zich weinig tot niets aan te trekken van de waarschuwende woorden van De Nederlandsche Bank en de Vereniging Eigen Huis (VEH) over de aflossingsvrije hypotheek.

Tegen het dringende advies van deze instanties in nemen negen van de tien woningeigenaren hun aflossingsvrije hypotheek volledig mee als ze een nieuwe woning kopen. Dat blijkt uit onderzoek van de VEH, die 142.000 recente hypotheekaanvragen analyseerde.

Bij een aflossingsvrije hypotheek betalen kopers alleen rente en lossen ze niks af. Voordeel is dat de maandlasten laag blijven, alleen blijft na de looptijd mogelijk een schuld staan. ,,De maandelijkse lasten kunnen voor sommige huiseigenaren te zwaar worden als het inkomen na pensionering lager is, de hypotheekrenteaftrek eindigt en de rente is gestegen", zegt Hans André de la Porte van VEH.

Met rust laten

Eigen Huis vindt dat adviseurs beter moeten adviseren. Nu is de enige voorwaarde van de bank dat de nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet hoger is dan 50 procent van de koopsom van de nieuwe woning.

Een volledige aflossingsvrije hypotheek is sinds 2011 niet meer mogelijk. Maar de honderdduizenden huiseigenaren die al zo'n hypotheek hadden, zijn met rust gelaten. De totale Nederlandse hypotheekschuld bestaat nog altijd voor ruim de helft uit zulke leningen. De aflossingsvrije hypotheekschuld bedraagt 340 miljard euro.

Problemen

Tussen 2035 en 2038 loopt voor ruim 700.000 huishoudens de aflossingsvrije lening af en eindigt hun recht op hypotheekrenteaftrek. ING, Rabobank en ABN Amro en DNB vermoeden dat 200.000 tot 250.000 hypotheekklanten uiteindelijk in problemen kunnen komen.