Overheid moet pensioen regelen
OpinieDankzij het verzet van FNV Bondgenoten en AbvaKabo is voorlopig de stekker getrokken uit de onderhandelingen tussen de vakcentrales en de werkgevers over een pensioenakkoord. Dat schrijft Harrie Verbon, hoogleraar openbare financiën aan de Universiteit van Tilburg.
Dankzij het verzet van FNV Bondgenoten en AbvaKabo is voorlopig de stekker getrokken uit de onderhandelingen tussen de vakcentrales en de werkgevers over een pensioenakkoord. Dat was op het nippertje, want het leek erop alsof de vakcentrales bereid waren hun ziel te verkopen in ruil voor een pensioenstelsel dat die naam niet meer verdiende. Het pensioenakkoord leek in elkaar gezet te zijn door technocraten die geen idee meer hadden dat pensioeninkomens door gewone mensen worden genoten.
Het is goed dat de technocraten even zwijgen, maar moeten we wachten tot ze hun mond weer open gaan doen? Nee, de overheid moet ingrijpen. Het is wonderlijk dat er in het pensioenstelsel voortdurend herverdeling plaatsvindt tussen mensen met hoge versus lage inkomens en tussen jongeren en ouderen zonder dat de overheid daar veel invloed op heeft. Besluiten over inkomensherverdeling behoren tot de verantwoordelijkheid van de overheid, maar bij de herverdeling via pensioenen heeft de overheid nagenoeg het nakijken.
Pensioenbestuurders bepalen daar wat er met de inkomens van deelnemers gebeurt. Nu de nood aan de man is, de consequenties voor verschillende groepen dramatisch kunnen zijn en de sociale partners hebben laten zien dat ze er niet op een sociaal verantwoorde manier uit kunnen komen, is overheidsingrijpen noodzakelijk.
Als ik minister Kamp zou zijn, zou ik van ons pensioenstelsel een nationaal stelsel maken. De overheid bepaalt de structuur van het pensioenstelsel, zoals ze bijvoorbeeld ook doet met de zorgverzekering. Zij besluit ook of vermogensdalingen, zoals recent bij de fondsen, moeten worden goed gemaakt door premieverhogingen, het beperken van uitkeringsrechten van jongeren en/of ouderen, of dat de overheid zelf het stelsel zo nodig van een tijdelijke kapitaalinjectie voorziet.
Waarom zou het wel goed zijn als onze overheid de overheden van Griekenland, Ierland en Portugal te hulp schiet, maar niet als ze onze eigen in de problemen geraakte pensioenfondsen van extra geld voorziet? Ook de gedwongen winkelnering waarbij werknemers van Philips bijvoorbeeld gedwongen worden zich bij het pensioenfonds van Philips aan te sluiten, kan worden afgeschaft. Werkgevers en werknemers hoeven zich niet langer met het stelsel te bemoeien. Erkende pensioenverzekeraars kunnen het stelsel runnen, zoals de zorgverzekeraars dat bij de ziektekostenverzekering doen.
Werkgevers krijgen de mogelijkheid voor hun werknemers een collectieve verzekering af te sluiten, waar werknemers op basis van vrijwilligheid aan mee kunnen doen.
De AOW blijft de basis van het pensioeninkomen. Omdat mensen die (nagenoeg) geheel op de AOW aangewezen zijn, gemiddeld een lagere levensverwachting hebben dan mensen die een behoorlijk aanvullend pensioen opbouwen, wordt de AOW-leeftijd voor hen niet verhoogd.
Mensen met een goede aanvullende pensioenregeling kunnen ook op 65-jarige leeftijd met pensioen, maar alleen met een lager pensioeninkomen omdat hun aanvullende pensioen pas op 67- of 68-jarige leeftijd ingaat, maar ook met een lagere AOW.
Het is natuurlijk maar een eerste schets van een nationaal pensioenstelsel. Maar als minister Kamp interesse heeft, ben ik gaarne bereid een uitgewerkte schets voor hem te maken. Ik vrees dat hij daar geen enkele behoefte aan heeft.De hete aardappel van de pensioenproblematiek laat hij, liberaal ten slotte, maar liever op het bordje van de sociale partners liggen. Die kunnen die aardappel ook niet de baas, zoals inmiddels duidelijk is.
Maar, lichtpuntje, Kamp maakt deel uit van een minderheidskabinet en gezien de huidige verhoudingen in het parlement moet er een meerderheid te vinden zijn die bereid is steun te geven aan een nationaal pensioenstelsel dat zowel sociaal als houdbaar is. (Foto thinkstock)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Neymar als boegbeeld: Akense elektrische auto van Eindhovense investeerder zoekt hip imago
EINDHOVEN - Voetballer Neymar is de nieuwe ambassadeur van de Akense maker van elektrische stadsauto’s e.GO. Achter het ambitieuze bedrijf zit de vanuit Eindhoven opererende investeerder ND Group. -
Krapte arbeidsmarkt is grootste barrière voor ondernemend Nederland
De huidige krapte op de arbeidsmarkt is voor Nederlandse ondernemers de grootste rem op de bedrijfsvoering. Ook worden ze geplaagd door tekorten aan materialen en productiemiddelen en door ruimtegebrek. Het Centraal Bureau voor de Statistiek peilde samen met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW de stemming van het niet-financiële bedrijfsleven. Een derde van de ondernemers zegt met personeelstekorten te kampen. Uit de meting kwam niettemin naar voren dat het ondernemersvertrouwen toeneemt. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
PREMIUM
VDL sleept grote bussenorder Amsterdam binnen: 84 nieuwe generatie e-bussen plus optie voor nog eens 130
EINDHOVEN - VDL heeft een grote order gescoord voor zijn nieuwe generatie elektrische stadsbussen. Voor het openbaar vervoer in Amsterdam gaat het 84 bussen leveren. Mogelijk volgen er later nog eens 130. -
PREMIUM
NXP onderhandelt over belastingvoordeel bij Amerikaanse uitbreiding
EINDHOVEN - NXP onderhandelt met lokale autoriteiten over belastingvoordelen bij een flinke uitbreiding van de chipproductie in het Amerikaanse Austin. De Eindhovense chipmaker wil omgerekend ongeveer 2,5 miljard euro investeren. -
Omzet PostNL daalt door wegvallen effecten corona
De omzet van PostNL is in het eerste kwartaal gedaald. Dat komt onder meer doordat in dezelfde periode vorig jaar meer pakketten werden verstuurd vanwege de coronapandemie. Ook de hoeveelheid brieven liep terug omdat vorig jaar nog veel uitnodigingen voor een coronavaccinatie bij mensen thuis werden afgeleverd.