Volledig scherm
© AFP

Overnamestrijd om maaltijdbezorger Just Eat

Techgigant Prosus mengt zich in de overnamestrijd rond de Britse maaltijdbezorger Just Eat. De onderneming, die onlangs een notering kreeg aan het Damrak, heeft een vijandig bod neergelegd. Het tegenbod ligt 20 procent hoger dan de overnameprijs die het moederbedrijf van Thuisbezorgd eerder heeft geboden.

Prosus benaderde Just Eat onlangs om een overname te bespreken. Tot een overeenkomst kwam het niet en dus besloot Prosus door te zetten met een vijandig bod. Het dochterbedrijf van het Zuid-Afrikaanse Naspers heeft 4,9 miljard pond, omgerekend zo’n 5,7 miljard euro, over voor het Britse bedrijf. 

Het bedrijf zegt met zijn bod in contanten zekerheid te kunnen bieden aan de aandeelhouders van Just Eat. Die zekerheid biedt Takeaway, dat de overname grotendeels in aandelen wilde voldoen, niet. De dochter van de Zuid-Afrikaanse techgigant Naspers denkt de aandeelhouders bovendien meer waarde te kunnen bieden dan Thuisbezorgd, onder meer vanwege zijn netwerk in 40 landen. Het bedrijf claimt 4 miljard mensen te kunnen bedienen en 400.000 restaurantpartners te hebben.

Just Eat heeft het ‘ongevraagde bod’ van Prosus meteen van de hand gewezen. De geboden prijs is volgens de Britse bezorger te laag en daarbij biedt het aanbod van Takeaway meer waarde. Niet alle aandeelhouders zullen het eens zijn. Een grootaandeelhouder noemde het bod van Takeaway.com eerder ‘opportunistisch’ en ‘te laag’. 

Tegenvaller 

Op 4 november beslissen de aanwezige beleggers op de aandeelhoudersvergadering of het moederbedrijf van Thuisbezorgd met Just Eat samen verder kunnen. Als niet 75 procent van de aandeelhouders voor stemt, ziet het er heel slecht uit voor Takeaway. Dat bereikte deze zomer nog een akkoord met zijn Britse rivaal, waarmee het in een klap een van de grootste spelers op het gebied van maaltijdbezorging in Europa zou worden. Thuisbezorgd groeide sinds begin deze eeuw onder leiding van Jitse Groen uit tot de grootste maaltijdbezorger in Nederland. 

Na het tegenbod van Prosus steeg het aandeel van Just Eat meteen met 24 procent op de beurs in Londen. Prosus won 0,1 procent op het Damrak. Prosus heeft sinds kort een notering aan het Damrak. Naspers heeft al belangen in een aantal vergelijkbare bedrijven, zoals Delivery Hero, iFood en Swiggy.