Volledig scherm
© ANP

Passagiers hebben recht op compensatie bij spontane staking

Passagiers hebben recht op compensatie bij annulering of vertraging van hun vlucht als er sprake is van een 'wilde staking' door het cabinepersoneel. Wanneer een luchtvaartmaatschappij onverwacht een reorganisatie aankondigt, is zo'n staking geen 'buitengewone omstandigheid'.

Het Europese Hof van Justitie besliste dit in een zaak rond het Duitse TUIfly. Het luchtvaartbedrijf kondigde in 2016 een herstructurering aan, waarop het cabinepersoneel werknemers opriep zich ziek te melden.

Veel vluchten werden gecanceld of liepen meer dan drie uur vertraging op door de staking. TUIfly weigerde compensatie te betalen (van 250 tot 600 euro per passagier), waardoor de kwestie bij de rechter belandde.

Normale risico's 

Duitse rechters legden de zaak voor aan het EU-hof. Dat stelt nu dat een spontane staking hoort bij de normale risico's van een luchtvaartbedrijf, en dat TUIfly daar in dit geval invloed op had. 

Een beroep op overmacht of 'buitengewone omstandigheden' is daarom niet gerechtvaardigd, zodat de passagiers recht hebben op compensatie. Het maakt overigens niet uit of de staking is georganiseerd door de vakbonden of door het personeel zelf.