Volledig scherm
© Eindhovens Dagblad

Philips mogelijk beboet in zaak online-verkoop

EINDHOVEN - Philips zou een boete tegemoet kunnen zien voor het overtreden van Europese prijsregels in de tijd dat het nog elektronicaproducent was. 

Het gaat om een Brussels onderzoek dat in 2013 startte. Philips en andere elektronicaproducenten zouden webwinkels hebben verhinderd om voor bepaalde producten lagere prijzen te hanteren dan reguliere winkels.

Persbureau Bloomberg meldde donderdag op gezag van twee ingewijden dat Philips en het Taiwanese techbedrijf Asustek, bekend van het merk Asus, boetes tegemoet kunnen zien van de Europese Commissie. Brussel komt volgens hen mogelijk ergens in de komende weken al met nieuws over de boetes naar buiten. Maar het zou ook nog kunnen dat de zaak over de zomer wordt heen getild.

Ook voor andere bedrijven zou een geldstraf in het verschiet liggen. Eerder werd duidelijk dat  Denon & Marantz en Pioneer eveneens in het onderzoek waren betrokken.

Geen mededelingen

De elektronicabedrijven kregen in 2013 onverwacht bezoek van de Europese mededingingsautoriteiten. Inspecteurs verdachten de bedrijven ervan te hebben samengespannen om zo de prijzen van bepaalde consumentenelektronica op te drijven. Philips liet eerder weten mee te werken aan het onderzoek. ,,De zaak loopt nog, daarom doen we verder geen mededelingen", stelt een woordvoerder donderdag. Lotgenoot Asustek gaf vorige maand enige openheid van zaken. Financieel topman Nick Wu vertelde in een toelichting bij een cijferbericht dat hij rekening hield met een Europese boete van 65 miljoen euro.

Europees commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) heeft nog twee andere onderzoeken rond online-verkoop lopen. Ook de prijsstellingen van videogames en hotelaccommodaties liggen onder de loep. Vestager wil weten of consumenten ten onrechte niet hebben kunnen profiteren van een grensoverschrijdend aanbod en om consumentenelektronica, videogames en hotelaccommodatie tegen concurrerende prijzen te kopen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement