Volledig scherm
© Eindhovens Dagblad

Philips reserveert 30 miljoen euro voor mogelijke boete Brussel voor prijsopdrijving consumentenelektronica

EINDHOVEN - Philips reserveert 30 miljoen euro voor een mogelijke boete van de Europese Commissie. Philips zou Europese prijsregels hebben overtreden in de tijd dat het nog elektronicaproducent was.

Het gaat om een Brussels onderzoek dat in 2013 startte. Philips en andere elektronicaproducenten zouden webwinkels hebben verhinderd om voor bepaalde producten lagere prijzen te hanteren dan reguliere winkels. Brussel verdenkt de bedrijven ervan te hebben samengespannen om zo de prijzen van bepaalde consumentenelektronica op te drijven. Dat zou zijn gebeurd tussen november 2011 en november 2013.

Eerder liet de Taiwanese fabrikant Asustek, bekend van het merk Asus, weten rekening te houden met een boete van 65 miljoen euro. Philips neemt nu de voorziening omdat in de tweede helft van dit jaar een besluit van de Europese Commissie in de zaak wordt verwacht.

  1. Hoekstra: Niet bij voorbaat tegen nieuwe eurobegroting

    Hoekstra: Niet bij voorbaat tegen nieuwe eurobegro­ting

    Minister Wopke Hoekstra van financiën schiet niet bij voorbaat nieuwe Duits-Franse voorstellen voor een eurobegroting af. ,,Dit is een ander plan dan vorige keer, het is gekoppeld aan de meerjarenbegroting van de EU en bedoeld voor investeringen”, aldus Hoekstra. ,,De lakmoesproef blijft of dit voorstel in het belang van de Nederlandse belastingbetaler is. We moeten daar echt van overtuigd zijn en anders doen we niet mee. Er zijn al een heleboel investeringspotjes.”