Volledig scherm
Deelnemers aan een congres over kunstmatige intelligentie op 15 juni op de Technische Universiteit Eindhoven. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Philips wil met vier andere giganten meebetalen aan extra hoogleraren AI

EINDHOVEN - Philips gaat samen met Ahold Delhaize, ING, KLM en NS de ontplooiing van kunstmatige intelligentie (AI) in Nederland bevorderen. De vijf giganten trekken miljoenen uit om extra hoogleraren en universitair docenten aan te stellen. Ze willen voorts een wereldwijde wedstrijd en een nationale cursus houden om AI breder uit te rollen.

Onder de noemer Kickstart AI willen de vijf bedrijven AI technologie bevorderen en versnellen door talent in het land te stimuleren. Verhoging van de onderwijscapaciteit wordt als cruciaal gezien omdat diverse universiteiten op vakgebieden van AI studenten beperkt toelaten. Het aanstellen van extra hoogleraren moet die beperking opheffen.

Hoogleraren en (hoofd)docenten

Om te beginnen willen Philips, Ahold Delhaize, ING, KLM en NS ieder vijf hoogleraren of (hoofd)docenten gezamenlijk met universiteiten benoemen. Er worden dus in totaal 25 mensen bij universiteiten aangesteld die voor een deel door het bedrijf en voor een ander deel door de onderwijsinstelling worden bekostigd. Omdat salarissen in het bedrijfsleven doorgaans beter zijn dan in het onderwijs hopen de bedrijven zo aantrekkelijke posities te hebben voor hoog getalenteerde AI-specialisten. In een later stadium willen de deelnemers aan Kickstart AI het aantal gezamenlijke benoemingen mogelijk uitbreiden tot zestig.

Volledig scherm
Deelnemers aan een congres over kunstmatige intelligentie op 15 juni op de Technische Universiteit Eindhoven. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

De vijf samenwerkende bedrijven willen ook AI Superchallenges in het leven roepen. Dat is een competitie waarin de deelnemers AI talent wereldwijd uitdagen om maatschappelijke problemen, zoals op het gebied van gezondheid en mobiliteit, aan te pakken met toepassing van kunstmatige intelligentie. Het doel hiervan is mede het profiel van Nederland als AI kennisland te verbeteren.

Nationale AI cursus

Het derde onderdeel van de samenwerking is een nationale AI cursus. De vijf bedrijven willen deze cursus niet alleen aan het eigen personeel, maar ook aan het grote publiek aanbieden. De vijf bedrijven streven ernaar volgend jaar in totaal 170.000 aanmeldingen voor de cursus te registreren. 

De vijf zien Kickstart AI, de eerder deze week gestarte AI Coalitie en het Actieplan AI als elkaar aanvullende activiteiten. Ze willen Nederland een inhaalslag laten maken ten opzichte van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China. Volgens de vijf kan AI worden ingezet op een manier die voldoet aan ethische en sociale normen om het dagelijkse leven te verbeteren. Met meer persoonlijke service en meer gemak en keuzes op gebieden als voedsel, reizen, gezondheid en financiën.