Volledig scherm
© arie kievit

Philips zet 30 miljoen opzij voor Europese boete

Philips houdt rekening met een nieuwe boete van de Europese Commissie. Het bedrijf zet 30 miljoen euro opzij in verband met een al jaren lopend onderzoek naar het bedrijf. 

Het gaat om de onlineverkoopprijzen van Philips van consumentenelektronica in de periode november 2011 tot november 2013. Waarschijnlijk komt Brussel in de tweede helft van dit jaar met zijn bevindingen naar buiten. De voorziening wordt verwerkt in de resultaten van Philips over het tweede kwartaal, zo laat het concern weten.

Profiteren 

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) denkt dat bedrijven mogelijk hebben belet dat consumenten kunnen profiteren van producten die elders in de Europese Unie tegen een lagere prijs worden verkocht. Ze kijkt ook naar de onlineverkoop van games en hotelaccommodaties. 

Mogelijk werd het effect van eventuele prijsrestricties nog versterkt doordat veel webshops gebruikmaken van prijsstellingssoftware die prijzen automatisch aanpast aan die van concurrenten.

De zaak staat los van een boete van 1,5 miljard euro die Brussel Philips en zes andere elektronicabedrijven eind 2012 oplegde wegens verboden prijsafspraken bij het maken van beeldbuizen. Naast die boete hangt Philips en de andere betrokkenen van dat beeldbuiskartel ook nog een forse schadeclaim boven het hoofd.

  1. Te zien op Precisiebeurs: Einstein Telescoop als kans voor hightech bedrijven

    Te zien op Precisie­beurs: Einstein Telescoop als kans voor hightech bedrijven

    VELDHOVEN - In eerdere edities van de Precisiebeurs waren het de deeltjesversneller van Cern of de kernfusiereactor van Iter. Daaraan onderdelen leveren betekent voor een hightech bedrijf niet alleen omzet, maar ook prestige. Gisteren en vandaag gonst het op de Veldhovense beurs van de geluiden over de Einstein Telescoop. Ook een wetenschappelijk gigaproject waaraan vele hightech ondernemers graag onderdelen zouden willen leveren.