Marc Hendrikse samen met Angela Merkel en Mark Rutte op de Hannover Messe in 2014.
Volledig scherm
Marc Hendrikse samen met Angela Merkel en Mark Rutte op de Hannover Messe in 2014. © EPA

Plan hightech in Brainport om meer innovatie samen met Duitsland te doen

EINDHOVEN - Duitsland zou vaker voor hightech samenwerking met Nederland moeten kiezen. Om dat te bereiken heeft Holland Hightech een Duitslandplan opgesteld waarin netwerkorganisaties afspreken zich gericht bij onze oosterburen te presenteren.

De Nederlandse hightech sector kiest in dat Duitslandplan voor twee thema's waarop de focus wordt gericht en die aansluiten op Duitse thema's. Dat zijn energie, waaronder de energietransitie en elektrische mobiliteit en daarnaast digitalisering, inclusief kunstmatige intelligentie en computergestuurde industrie. Nederland kan volgens het plan technologie- en innovatiekansen op deze gebieden aanpakken.

Meer dan bloemen en kaas

Marc Hendrikse, topman van NTS-Group en boegbeeld van de topsector hightech systemen en materialen (HTSM), zegt dat de notitie moet leiden tot een volgende stap in de samenwerking. „We hebben al bereikt dat de Duitsers weten dat we niet alleen het land van bloemen en kaas zijn. De handel is goed op gang gekomen dankzij samenwerking met Duitse hightech clusters en partners en onze jaarlijkse presentatie op de Hannover Messe. Maar we willen meer dan voorheen al in het stadium van de innovatie met de Duitsers samenwerken.”

In het Duitslandplan, dat in maart wordt gepresenteerd, staat beschreven welke activiteiten de diverse clusters, zoals die van halfgeleiders, AutomotiveNL, fotonica en Brainport Industries al doen met Duitsland. Hendrikse denkt dat via die kanalen het mogelijk is ook al in het stadium van innovatie een rol in Duitsland te spelen. „We hebben veel te bieden als het gaat om innovatie. Duitsland staat voor een grote taak om het elektriciteitsnet geschikt te maken voor elektrische voertuigen. Dat de systemen niet overbelast raken als 's avonds alle elektrische auto's opgeladen moeten worden. Wij zijn goed in dit soort niches, waarbij je verschillende technologieën met elkaar moet verbinden.”

Proeftuinen van de industrie

Ook heeft Hendrikse ervaren dat vanuit Duitsland met een schuin oog naar onze fieldlabs wordt gekeken. „Dat fenomeen kennen ze niet en ze zien dat wij met die proeftuinen voor de industrie aardige resultaten boeken als het gaat om modernisering en digitalisering van de productie. Terwijl zij heel ambitieus zijn als het gaat om wat ze Industrie 4.0 noemen. Ik zie mooie mogelijkheden om samen fieldlabs op te zetten om die slimme industrie aan beide zijden van de grens verder vorm te geven.”