Plasticreycler Ioniqa uit Eindhoven slaat grote slag met Coca Cola
EINDHOVEN - Een wereldnaam, investeringskapitaal én een afnemer. Met The Coca Cola Company aan boord zet de Eindhovense plasticrecycler Ioniqa een grote stap.
Delen per e-mail
Tien jaar van overleven is het, erkent oprichter Tonnis Hooghoudt van Ioniqa volmondig. Als startend bedrijf ga je langs berg en dal. Een piekmoment viert de uit de TU/e voortgekomen start-up nu het toetreden van The Coca Cola Company als investeerder publiek is gemaakt.
De samenwerking met de Amerikaanse multinational staat voor ‘erkenning', weet Hooghoudt. Vooral omdat The Coca Cola Company 's werelds grootste gebruiker is van PET-plastic.
Juist dat moeilijk te recyclen afval van voedselverpakkingen vormt de basis voor Ioniqa. Het heeft technologie ontwikkeld om gekleurd plastic met behulp van een chemisch proces terug te brengen tot gezuiverde polymeerbouwstenen. Die kunnen later weer worden omgevormd tot PET-plastic. Dat doet de Thaise producent van PET-plastic Indorama, een bedrijf waarmee Ioniqa samenwerkt.
Voor de verpakkingen van onder meer Coca Cola, Fanta, Sprite, sappen en sportdranken gaat de befaamde drankenproducent het gerecyclede PET-plastic afnemen waarvoor Ioniqa de grondstoffen levert. Eerder verbond voedingsmiddelenconcern Unilever zich als afnemer aan Ioniqa en zijn Aziatische partner voor de PET-productie. Voor zowel The Coca Cola Company als Unilever geldt dat het streeft naar gebruik van gerecycelde materialen voor zijn verpakkingen.
Voor de PET-recycling neemt Ioniqa naar verwachting in april volgend jaar zijn eerste fabriek, in Geleen op de Chemelot Campus, in gebruik. ,,Vanaf de zomer kunnen we daar vol draaien", denkt directeur Hooghoudt. De vestiging heeft een jaarlijkse capaciteit van 10.000 ton per jaar. Voor de aanvoer van het te recyclen PET-plastic zijn contracten gesloten met afvalverwerkende bedrijven in binnen- en buitenland.
Door de investering van The Coca Cola Company in de vorm van een lening van een onbekend bedrag kan de productie sneller worden verhoogd, is de gedachte. Ioniqa wil licenties voor gebruik van zijn technologie verkopen aan partijen die meer, grotere recyclingfabrieken in de wereld willen bouwen. ,,We zijn bezig met het samenstellen van licentiepakketten", zegt Hooghoudt. ,,We voeren de eerste gesprekken met geïnteresseerden. Het is daarom belangrijk dat we de fabriek in Geleen kunnen laten draaien. Dan kunnen we laten zien dat het gaat zoals we zeggen dat het gaat.”
In Eindhoven op het hoofdkantoor en in het laboratorium werken zo'n 20 mensen voor Ioniqa. Dat aantal verdubbelt volgend jaar tot ongeveer 40 als de fabriek in Geleen gaat draaien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vliegen mogelijk duurder door nieuw landingssysteem dat na jaren einde moet maken aan mist-ellende Eindhoven Airport
EINDHOVEN - Vliegen vanaf Eindhoven Airport wordt duurder als toestellen er voortaan ook in zeer dichte mist moeten kunnen landen. Een nieuw landingssysteem kost tien miljoen euro, een rekening die bij de prijsvechters komt te liggen. Maar uiteindelijk draait de reiziger ervoor op. -
Oproep tot staking bij VDL Nedcar: bonden voeren actie in Limburg
EINDHOVEN - VDL Nedcar en andere metaalbedrijven in Limburg zijn aan de beurt voor een staking in het kader van een nieuwe cao voor de metalektro. Vakbonden FNV en CNV roepen medewerkers van de bedrijven op komende vrijdag 16 en maandag 19 april het werk neer te leggen. -
PREMIUM
Miljoenen voor supersnelle computers en een fabriek voor geneeskunde op maat; Nationaal Groeifonds waardeert regionale initiatieven
EINDHOVEN - Via het Nationaal Groeifonds smijt de overheid met miljoenen. Een flink deel van dat geld dwarrelt neer bij projecten waarin de Eindhovense Universiteit een belangrijke rol speelt. -
PREMIUM
Geen zeperds meer graag: Hurks wil met ‘afgetraind’ bedrijf scoren met projecten in regio
-
PREMIUM
Sons Bakker Magnetics kan aan de slag voor grootste windmolenpark ter wereld
SON - Bakker Magnetics kan van start met de grote opdracht voor magneetsystemen voor het grootste windmolenpark ter wereld. Het Sonse bedrijf heeft de financiering binnen voor de uitbreiding die het gevolg is van de opdracht van multinational GE Renewable Energy.
-
PREMIUM
Elektrisch vliegen vanaf Eindhoven Airport: Duitsland is de wens maar eerst naar Groningen
EINDHOVEN - Bremen, Stuttgart, Hamburg en als het even kan ook München: als het aan Eindhoven Airport ligt, zijn die steden straks te bereiken met commerciële elektrische vluchten. Maar in 2026 begint een proef op de luchthaven nog bescheiden met twee of drie dagelijkse vluchten naar Groningen. In eerste instantie zal worden gevlogen met toestellen die geschikt zijn voor maximaal negen passagiers. -
PREMIUM
Eindelijk weer drukte bij de kapper: ‘We hebben de beste maanden van het jaar moeten missen’
Sinds de contactberoepen begin maart groen licht kregen van het kabinet om de deuren weer te openen, zitten de agenda’s van masseurs, kappers en schoonheidsspecialisten goed vol. En met de prijsverhogingen lijkt het mee te vallen. -
Maker populaire game Fortnite bijna 29 miljard dollar waard
Epic Games, de maker van het populaire computerschietspel Fortnite, is bijna 29 miljard dollar waard. Dat meldt het Amerikaanse bedrijf na een investeringsronde waaraan onder meer Sony deelnam, de Japanse producent van spelcomputer PlayStation. Epic heeft in de investeringsronde 1 miljard dollar opgehaald. Sony was goed voor 200 miljoen dollar.