Volledig scherm
Tonnis Hooghoudt, oprichter en directeur van Ioniqa. © arie kievit

Plasticreycler Ioniqa uit Eindhoven slaat grote slag met Coca Cola

EINDHOVEN - Een wereldnaam, investeringskapitaal én een afnemer. Met The Coca Cola Company aan boord zet de Eindhovense plasticrecycler Ioniqa een grote stap.

Tien jaar van overleven is het, erkent oprichter Tonnis Hooghoudt van Ioniqa volmondig. Als startend bedrijf ga je langs berg en dal. Een piekmoment viert de uit de TU/e voortgekomen start-up nu het toetreden van The Coca Cola Company als investeerder publiek is gemaakt. 

De samenwerking met de Amerikaanse multinational staat voor ‘erkenning', weet Hooghoudt. Vooral omdat The Coca Cola Company  's werelds grootste gebruiker is van PET-plastic. 

Juist dat moeilijk te recyclen afval van voedselverpakkingen vormt de basis voor Ioniqa. Het heeft technologie ontwikkeld om gekleurd plastic met behulp van een chemisch proces terug te brengen tot gezuiverde polymeerbouwstenen. Die kunnen later weer worden omgevormd tot PET-plastic. Dat doet de Thaise producent van PET-plastic Indorama, een bedrijf waarmee Ioniqa samenwerkt.

Voor de verpakkingen van onder meer Coca Cola, Fanta, Sprite, sappen en sportdranken gaat de befaamde drankenproducent het gerecyclede PET-plastic afnemen waarvoor Ioniqa de grondstoffen levert. Eerder verbond voedingsmiddelenconcern Unilever zich als afnemer aan Ioniqa en zijn Aziatische partner voor de PET-productie. Voor zowel The Coca Cola Company als Unilever geldt dat  het streeft naar gebruik van gerecycelde materialen voor zijn verpakkingen.

Voor de PET-recycling neemt Ioniqa naar verwachting in april volgend jaar zijn eerste fabriek, in Geleen op de Chemelot Campus, in gebruik. ,,Vanaf de zomer kunnen we daar vol draaien", denkt directeur Hooghoudt. De vestiging heeft een jaarlijkse capaciteit van 10.000 ton per jaar. Voor de aanvoer van het te recyclen PET-plastic zijn contracten gesloten met afvalverwerkende bedrijven in binnen- en buitenland.

Door de investering van The Coca Cola Company in de vorm van een lening van een onbekend bedrag kan de productie sneller worden verhoogd, is de gedachte. Ioniqa wil licenties voor gebruik van zijn technologie verkopen aan partijen die meer, grotere recyclingfabrieken in de wereld willen bouwen. ,,We zijn bezig met het samenstellen van licentiepakketten", zegt Hooghoudt. ,,We voeren de eerste gesprekken met geïnteresseerden. Het is daarom belangrijk dat we de fabriek in Geleen kunnen laten draaien. Dan kunnen we laten zien dat het gaat zoals we zeggen dat het gaat.”

In Eindhoven op het hoofdkantoor en in het laboratorium werken zo'n 20 mensen voor Ioniqa.  Dat aantal verdubbelt volgend jaar tot ongeveer 40 als de fabriek in Geleen gaat draaien.

  1. Voormalig Boeing-manager: Ramptoestel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Voormalig Boei­ng-manager: Ramptoe­stel 737 MAX moest zo goedkoop en snel mogelijk de lucht in

    Boeings zorgenkindje, de 737 MAX, staat al bijna een jaar aan de grond. Bij twee ongelukken met het gloednieuwe toestel kwamen 346 mensen om het leven. Technische malheur zorgde keer op keer voor nieuwe vertraging bij testen met het vliegtuig. Vorige maand liet de vliegtuigbouwer weten het kalenderjaar met verlies af te sluiten. Voor het eerst in ruim 20 jaar ging Boeing voor 1 miljard het rood in. Nu blijkt dat ook bij de ontwikkeling van het toestel geld mogelijk een fatale rol heeft gespeeld, meldt televisieprogramma Zembla vanavond.