Volledig scherm
De vlammen sloegen op 1 december 2018 uit het dak bij Prodrive in Son. © Bert Jansen

Prodrive in Son moet 71 miljoen euro afschrijven na megabrand

SON - Technologiebedrijf Prodrive in Son heeft in zijn jaarcijfers over 2018 een kostenpost van 71 miljoen euro moeten afschrijven als gevolg van de enorme brand op 1 december. Volgens het bedrijf hebben experts de oorzaak van de brand nooit weten te achterhalen.

Prodrive meldt dat de omzet van het bedrijf ondanks de brand flink is gestegen. Deze was uitgekomen op 218 miljoen euro, tegen een omzet van 192 miljoen een jaar eerder. De winst bedroeg circa 16 miljoen euro tegen 13 miljoen in 2017.

Verzekeringsbaten geherinvesteerd

Dat ondanks de enorme afschrijving toch sprake is van winst komt volgens het bedrijf door bijzondere mutaties van balansposten na verrekening van brandschade. Verzekeringsbaten worden volgens Prodrive in zijn geheel geherinvesteerd in de wederopbouw en groei van het bedrijf. Topman Pieter Janssen van Prodrive meldt desgevraagd in verband met de belangen geen verdere uitleg te willen geven. 

De activiteiten van Prodrive werden door de brand tijdelijk gehinderd en bij de sluiting van het boekjaar 2018 bestond er een grote orderportefeuille van achterstallige leveringen. Prodrive zegt dat in de loop van het eerste halfjaar van 2019 bedrijfsfuncties zijn hersteld en achterstanden ingelopen. De opbrengsten van deze leveringen komen ten gunste van de financiële resultaten van het boekjaar 2019. Het bedrijf spreekt van een uitzonderlijke veerkracht en inzet van medewerkers en ondersteuning van klanten, leveranciers en andere betrokkenen waardoor dit mogelijk was.

Turbulent jaar

Prodrive zegt terug te kijken op een turbulent jaar waarin de robuustheid van het bedrijf op de proef werd gesteld. Ondanks de interrupties verwacht Prodrive voor het boekjaar 2019 een omzetgroei van 25 procent te realiseren. 

De enorme brand in de nacht van 1 december in een deel van de gebouwen van Prodrive in Son trof onder meer het magazijn. Daarin lagen belangrijke onderdelen voor machines van bedrijven als Philips en ASML. De Veldhovense chipmachinebouwer gaf aan dat door het gemis van onderdelen de omzet in het eerste kwartaal van 2019 300 miljoen euro lager uit zou vallen. De schade bij Prodrive zelf werd aanvankelijk geschat op niet meer dan 30 miljoen euro.