Volledig scherm
De productieruimte van Additive Industries in Eindhoven. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Racewagens Alfa Romeo krijgen vaker onderdelen geprint door Eindhovense machine

EINDHOVEN - Formule 1 racewagens van Alfa Romeo gaan nog vaker gebruik maken van geprinte reserveonderdelen. Dat heeft de eigenaar van het raceteam van Alfa Romeo, de Sauber Group, afgesproken met Additive Industries. Dat gebeurde op de Rapid.Tech - Fabcon Conferentie over industriële 3D Printing in Erfurt in Duitsland.

Sauber heeft een vierde geheel automatische met vier lasers uitgerust 3D metaalprinter Metalfab1 besteld. Hiermee is Sauber de grootste klant van het Eindhovense bedrijf. Sauber maakt roestvrij stalen, aluminium en titanium onderdelen met de machine. Dat doet het bedrijf ook voor industriële klanten buiten het bedrijf en heeft de ambitie dat uit te breiden.

Volledig scherm
Een racewagen van Alfa Romeo met onderdelen geprint door een Eindhovense 3D metaalprinter van Additive Industries. © FLORENT GOODEN / DPPI Media

Christoph Hansen, hoofd van de technische ontwikkelafdeling van Sauber Engineering was het nog maar twee jaar geleden dat zijn bedrijf de eerste twee machines van Additive Industries kocht. „Sindsdien hebben we de machines  een upgrade gegeven en een derde Metalfab1 gekocht. Nu hebben we al behoefte aan onze vierde machine, dit alles in twee jaar tijd.”   Tegelijk heeft het bedrijf randmachines geïnstalleerd om de doorvoer van geprinte onderdelen te versoepelen.

Aantal machines groeit gestaag

Topman Daan Kersten van Additive Industries zegt met plezier te constateren dat het aantal geïnstalleerde machines gestaag groeit. „En dat dus niet alleen dankzij nieuwe klanten die we werven in markten als de luchtvaartindustrie en de auto-industrie. Ook bij een bedrijf als Sauber breidt uit en wordt een van de leidende bedrijven als het gaat om industrieel 3D printen in Europa. Steeds meer bedrijven zien in dat 3D metaalprinters bestemd voor het maken van een prototype niet voldoen als het gaat om serieproductie. Onze modulaire Metalfab1 is het enige systeem op de markt dat speciaal is ontworpen hiervoor.”