'Reclamemakers zijn ook maar gewone mensen'
PSYCHOLOGELDReclames zijn er niet om het taboe op dik of ongesteld te doorbreken, maar kennelijk kunnen reclamemakers daar niet eerlijk over zijn. Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.
Libresse stopt met de blauwe vloeistof in haar maandverbandreclames. Wie altijd voor de tv eet, hoeft echter niet bang te zijn dat 'ie ineens écht menstruatiebloed krijgt voorgeschoteld.
De blauwe inkt, die aantoont dat de maandverbandjes niet doorlekken, wordt gewoon vervangen door rode. Volgens Libresse is dat een grote stap voorwaarts in de emancipatie van de vrouw. Het bedrijf wil namelijk het taboe op menstrueren doorbreken. Ongesteld zijn is niets om je voor te schamen.
In luierreclames wordt hetzelfde blauwe sapje gebruikt. Niet omdat babypoep gevoelig ligt, maar gewoon omdat het er niet smakelijk uitziet.
De fabrikant heeft er een hele campagne van gemaakt, compleet met hastag #bloodnormal en een commercial waarin meisjes doen alsof ze kramp hebben. Nu irriteren die blije huppeltutjes uit tamponreclames mij ook altijd, maar hiervan krijg ik net zo goed buikpijn. Libresse gebruikt al eeuwen blauwe vloeistof en hangt nu ineens het braafste meisje van de klas uit.
Bovendien geloof ik niet dat het menstruatietaboe wordt veroorzaakt door de kleur van de vloeistof in de Libressereclames. In luierreclames wordt hetzelfde blauwe sapje gebruikt. Niet omdat babypoep gevoelig ligt, maar gewoon omdat het er niet smakelijk uitziet.
Het past in een trend waarin reclame steeds minder op reclame mag lijken. Zo willen reclamemakers ons laten geloven dat er gewone mensen rondlopen in hun commercials. En maatje 34 kan ook niet meer. In de zeep- en deoreclames van Dove bijvoorbeeld spelen modellen die net iets dikker zijn dan het gebruikelijke graatmager. Maar gewoon zijn deze vrouwen allerminst. Ze hebben mooie gezichten, een gaaf huidje en ze zijn, hoewel iets ronder, uitstekend geproportioneerd.
Reclame is effectiever als we ons kunnen identificeren met de mensen die erin rondlopen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek naar spijkerbroekreclames. Het helpt als deze mensen hetzelfde geslacht hebben en ongeveer dezelfde leeftijd. Maar op rimpels, pukkels en bierbuikjes zitten we niet te wachten.
Voormalig American footballspeler Brett Favre figureerde ooit in de reclames van jeansmerk Wrangler. Volgens de onderzoekers iemand met wie mannen zich graag identificeren: stoer, sterk en sportief. Bedrijven maken reclame om meer spullen te verkopen, en de mensen die erin spelen worden zo gekozen dat ze ons koopgedrag stimuleren.
Reclames zijn er niet om het taboe op dik of ongesteld zijn te doorbreken, of op een andere manier de wereld te verbeteren. Daar is niets mis mee. Maar blijkbaar is het heel moeilijk om daar eerlijk over te zijn. Zo blijkt maar weer: reclamemakers zijn ook maar gewoon mensen.
Reageren? economie@ad.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Levenslessen van een dakloze directeur op een bankje in het park
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUM
Gevallen ontharingskoning steeds verder in het nauw; curator eist bestuursverbod voor Just Wellness-baas
EINDHOVEN - Voorkomen dat hij het nóg bonter maakt en dat de gevallen ontharingskoning Paul L. nog meer klanten en werknemers dupeert. Dat is het doel van een nieuwe stap van de curator tegen de voormalige baas van Just Wellness. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Van wangedrag beschuldigde manager van moederbedrijf Thuisbezorgd kan blijven
De van wangedrag beschuldigde operationeel directeur van Just Eat Takeaway Jörg Gerbig mag toch blijven bij de maaltijdbezorger. De raad van commissarissen draagt hem opnieuw voor de functie voor. -
PREMIUM7 vragen
Wat gaan we merken van de renteverhoging?
Met de eerste renteverhoging in elf jaar zet de Europese Centrale Bank een eerste voorzichtige stap in de strijd tegen inflatie. Meer is nodig, zeggen critici. Maar dat is niet eenvoudig, nu de economie op een recessie afkoerst.
-
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen. -
PREMIUMColumn
Als je met je universitaire diploma een beetje blijft brallen, ga je het niet ver schoppen
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken.