Een actie van Greenpeace bij Shell in Londen. Shell maakte vorig jaar 38 miljard euro winst, omgerekend 32 miljard pond.
Volledig scherm
Een actie van Greenpeace bij Shell in Londen. Shell maakte vorig jaar 38 miljard euro winst, omgerekend 32 miljard pond. © AFP

Recordwinst voor Shell: consument betaalde de hoofdprijs, winst gaat naar de aandeelhouders

42,3 miljard dollarOlie- en gasconcern Shell heeft in 2022 een recordwinst van 42,3 miljard dollar (38,4 miljard euro) geboekt. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de nettowinst van een jaar eerder. Het Britse bedrijf profiteerde vorig jaar van de hoge prijzen van olie en gas door de oorlog in Oekraïne.

7 reacties

  • Eus van Rooij

    2 maanden geleden
    @Paul: bedoel je politici in plaats van politie ;) Ook voor de oorlog in Oekraïne maakte bedrijven als Shell al zulke buitenproportionele woekerwinsten. Het is een soort van zelfverrijking van mensen die door hun hebzucht en materialisme voor zichzelf een status aparte hebben gecreëerd. Overigens zitten er regelmatig ex-politici in de top van Shell. Waaronder zogenaamde "salonsocialisten" van PVDA.
  • Paul Lamote

    2 maanden geleden
    Tja, de politie hebben met hun sancties tegen Rusland zelf energieschaarste gecreëerd en dan krijg je torenhoge prijzen. Niet klagen dus.
  • Eus van Rooij

    2 maanden geleden
    Het zijn confronterende cijfers waar Oxfam Novib mee kwam. De 26 rijkste mensen op aarde hebben samen meer vermogen dan de armste helft van de wereldbevolking, 3,8 miljard mensen. Wat gaat hier fout?
  • Eus van Rooij

    2 maanden geleden
    38.400.000.000 Euro !!!!! En ook vorig jaar tientallen miljarden. Groenlinks op twitter: "Iedere Nederlander betaalt energiebelasting. Maar Tata Steel en Shell, die samen in 1 minuut net zoveel CO2 uitstoten als een gemiddeld huishouden in een jaar, betalen weinig tot geen energiebelasting. Dit moet stoppen." Ik kan het gewoon niet geloven dat dit echt gebeurd. Ik word er persoonlijk gewoon echt misselijk van en krijg er een slecht gevoel van. Waarom is de mens zo asociaal geworden?
  • Jan Damen

    2 maanden geleden
    Dit is toch misselijk makend: mensen hebben energie armoede en/of zitten in de kou; de politiek betaald met belasting geld via regelingen zoals het energieplafond mee aan die woekerwinsten. Een handje vol bestuurders etc. vullen hun zakken en komen er mee weg want de overheid stikt in zijn eigen regels. Ik zeg: geen bonussen en dividend maar alle winst naar de financiering van de vele actuele crisisbestrijdingen (milieu, huisvesting, armoedebestrijding etc.)