Volledig scherm
© Shutterstock

Regionale fabrikanten van aanhangwagens profiteren van economisch hoogtij

HAPERT - De verkoop van aanhangwagens in Nederland blijft stijgen. Regionale fabrikanten als Hapert, Saris en Vlemmix profiteren van economisch hoogtij.

In de eerste vier maanden van het jaar trok de aanhangwagenmarkt de groei door van de afgelopen jaren. Met 8.018 nieuwe aanhangwagens stegen de verkopen met 7,2 procent, zo heeft brancheorganisatie Bovag bekend gemaakt.

Marktleider Hapert blijft de absolute koploper. De fabrikant was met 1.296 wagens goed voor een marktaandeel van 16,2 procent. Dat is wel een procent minder dan de 17,2 procent over geheel 2018. Plaatsgenoot Saris neemt de vierde plek in op de ranglijst met 697 verkochte aanhangers en een marktaandeel van 8,7 procent.  Ook Saris moet genoegen nemen met een kleiner deel van de koek. Over 2018 scoorde het nog een marktaandeel van 9,9 procent. 

Concurrent Henra is Saris voorbij gestreefd. De fabrikant uit Overloon boekte een spectaculaire stijging van 9,4 naar 12,2 procent en rukte daarmee op naar de tweede positie. Vlemmix uit Asten handhaafde zich op de achtste plek en heeft 3,1 procent van de Nederlandse markt in handen.

Net als in voorgaande jaren zijn voornamelijk aanhangwagens voor het vervoer van boten, voertuigen en bouwmaterieel die voor groei zorgen. De stijging weerspiegelt de toenemende handel in boten en tweedehands auto's en de bedrijvigheid in de bouw, bij hoveniers en klusbedrijven. Volgens Bovag is sprake van een inhaalbeweging nadat in de crisisjaren aankopen zijn uitgesteld. Als het niveau van de eerste vier maanden wordt vastgehouden, nadert de markt het niveau van vlak voor de crisis. In 2008 werden bijna 24.500 nieuwe aanhangwagens verkocht.