Volledig scherm
Guus Frericks oprichter van HigthTechXL. © HighTechXL

Ruimtevaarttechnologie komt naar regio Eindhoven dankzij HighTechXL

EINDHOVEN - HighTechXL gaat samenwerken met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De Eindhovense organisatie gaat op zoek naar mensen die een bedrijf willen starten met ruimtevaarttechnologie.

,,We zijn ooit begonnen met het aanbieden van een programma aan talentvolle startende hightechbedrijven, zodat ze verder konden groeien”, legt Guus Frericks oprichter van HighTechXL uit. ,,Sinds 2018 proberen we ook nieuwe bedrijven te creëren. We bieden technologische ontwikkelingen van onze partners aan en gaan dan op zoek naar mensen die daar grootse problemen mee kunnen oplossen.”

Baanbrekende technologie

Partijen waar HighTechXL onder meer mee samenwerkt zijn de Zwitserse onderzoeksorganisatie CERN, onderzoeksorganisatie TNO en Philips Research. Daar komt ESA dus bij. ,,We bieden in het tweede kwartaal een programma met twee technologieën van hun aan. Ik kan nog niet zeggen wat daarmee mogelijk is. We moeten de technologieën eerst zelf beter leren begrijpen en kijken waar ESA het voor gebruikt. Voordat we kunnen kijken wat we er mee kunnen doen. Het is mooi om baanbrekende technologie naar de regio te halen en daar commerciële toepassingen voor te bedenken.”

HighTechXL gaat op zoek naar mensen die een technologiebedrijf willen starten. ,,Sommigen dromen daarvan, maar hebben niet de juiste technologie voorhanden. We houden op 25 maart een hackathon waar mensen elkaar en de techniek leren kennen en op zoek kunnen gaan naar oplossingen voor problemen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Daarna gaan we verder met een team waarmee we het bedrijfsplan verder uitwerken.”