Volledig scherm
Lichtarmatuur van Hess, een van de merken van Nordeon Group. © Hess

Ruzie bij oud-Philipsgroep Nordeon met hoofdkantoor in Eindhoven

EINDHOVEN - Een onafhankelijke commissaris moet bemiddelen bij Nordeon Group. De uit voormalige lichtfabrieken van Philips ontstane groep kampt met ruziënde investeerders.

Boven het hoofd van de Eindhovense topman Louis van Uden van lichtgroep Nordeon speelt zich een heftig conflict af. Twee belangrijke aandeelhouders van de uit voormalige lichtfabrieken van Philips ontstane onderneming hebben ruzie over aanvullende financiering voor het bedrijf. De ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft een onafhankelijke commissaris aangesteld als bemiddelaar.

Nordeon Group lijdt verliezen als gevolg van hoge rentelasten, zegt Van Uden. ,,Operationeel gezien hebben we in het afgelopen jaar positief gedraaid.”

Nordeon ontstond in 2012  door de overname van een Philips-fabriek in het Duitse Springe. Daarna volgden meer Philips-fabrieken en andere lichtfabrikanten. De groep heeft nu bedrijven in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland, de Verenigde Staten, Colombia, Mexico, Chili en China. Op het holdingkantoor in Eindhoven op De Hurk werken zo’n tien mensen. In totaal telt de groep ongeveer 700 medewerkers.

Ondanks de verliezen is volgens Van Uden geen reorganisatie nodig. ,,Sluiting van fabrieken is niet aan de orde.” Wel wil het bedrijf investeren in automatisering van de fabriek van Springe om aan de groeiende vraag naar led-lichtstraten te kunnen voldoen. Onder meer voor de 2 miljoen euro die daarvoor nodig is, heeft Nordeon extra financiering nodig. Ook zou het bedrijf nieuwe overnames willen doen.

De Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard Investments en het Luxemburgse  Sustainable Growth Fund (SGF) verschilden van mening over nieuwe investeringen. Joes Leopold is door de ondernemingskamer aangesteld als bemiddelaar. De aan de investeerders gelieerde commissarissen zijn geschorst.