Volledig scherm
© SER

SER Brabant: verplichte loopbaan-APK voor iedereen

EINDHOVEN - Iedere werknemer zou ieder jaar een loopbaan-APK, in analogie met de algemene periodieke keuring van auto's, moeten krijgen. 

Het is een van de zes aanbevelingen van de Sociaal Economische Raad (SER) Brabant. Deze raad met vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, onderwijs en de overheid in de provincie Brabant noemt haar advies een deltaplan om het arbeids- en onderwijsbestel toekomstbestendig te maken.

SER Brabant constateert in het maandag gepresenteerde rapport Toerusten en Innoveren het grote aantal moeilijk vervulbare vacatures tegenover de nog steeds stevige werkloosheid. Bovendien staan we aan de vooravond van robotisering en digitalisering die 65 procent van de bestaande beroepen verandert. Om als provincie concurrerend te blijven moet er tijdig gezorgd worden dat deze zich aan de nieuwe realiteit aanpassen.

Loopbaan-APK

Met een jaarlijks op te vragen loopbaan-APK moeten burgers beter inzicht krijgen in hun vaardigheden, loopbaankansen en mogelijkheden voor zelfstandig ondernemerschap. De tweede aanbeveling gaat over kwetsbare groepen zoals langdurig werklozen en statushouders die uitzicht moeten krijgen op een betaalde baan. SER pleit voor leerstages en leerwerk trajecten.

Het praktijk- en vmbo-onderwijs moeten een herwaardering krijgen om de instroom van nieuwe leerlingen te verhogen. Het imago moet verbeteren en de waardering van afgestudeerden moet hoger. Er moeten daarnaast volgens de SER modules worden ontwikkeld voor onderwijs dat zich kan afspelen op de werkplek, op school of met internet-training. 

Werken en leren

Werken en leren moeten volgens SER veel vaker gecombineerd worden. Vooral om medewerkers kennis te laten maken met robots en ze te laten oefenen met technologische toepassingen. Tot slot wil het adviesorgaan stimuleren dat werknemers hun leertrajecten doorzetten als ze van bedrijf of sector wisselen. Dit door ze een persoonlijk en meeneembaar budget hiervoor te geven. Dat zou door hun werkgevers en uit regionale middelen moeten worden gefinancierd. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.