Volledig scherm
Een prototype van de machine van Mutracx waarmee geleidende spoortjes op printplaten kunnen worden geprint. © Carolbastings.nl

Sioux in Eindhoven stopt met printplaat printer van Mutracx

EINDHOVEN - Technologiebedrijf Sioux heeft de ontwikkeling van de inkjet printer voor printplaten stopgezet. De medewerkers van dit onderdeel van het conglomeraat, met de naam Mutracx, zijn inmiddels aan het werk in andere onderdelen van Sioux. 

De reden van dit besluit is volgens Sioux dat de technologie onvoldoende kan concurreren met andere technologieën voor het vervaardigen van printplaten. Sioux is nog wel in gesprek met een partij die mogelijk de technologie en het opgebouwde intellectueel eigendom wil overnemen. 

Hoeveel Sioux sinds de start in 2010 in Mutracx heeft geïnvesteerd kan marketingdirecteur Mark Hoevenaars niet zeggen. „Ik zou het niet precies weten, maar het zijn risico's die horen bij het gedurfd ondernemen op het gebied van nieuwe technologie. We krijgen er nu geen mooie machine voor terug die het goed doet op de markt, maar we hebben wel veel kennis opgedaan. Die gebruiken we voor andere initiatieven die misschien wel leiden tot mooie nieuwe producten.”

Samen met Oce gestart

Sioux heeft Mutracx gestart samen met onder meer printerfabrikant Oce in Venlo. De opzet was met hun inkjettechnologie printplaten, waarop onderdelen als chips, transistors en weerstanden worden gemonteerd, te voorzien van contactspoortjes. Tot het faillissement in 2015 hebben beide bedrijven samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Simal Beheer en het Belgische Nausicaa Ventures, 14 miljoen euro geïnvesteerd. Sinds 2015 heeft Sioux de failliete boedel in haar eentje onder haar hoede genomen, maar een succes kon het ook na de aanstelling van een nieuwe directeur in 2016 niet worden.